Vitaminoteka

Datum objave: 07. 12. 2017.

Visoko proteinske dijete imaju svojih prednosti, ali i nedostataka. 

Kako bi zadovoljila energetske i nutritivne potrebe odrasla osoba trebala bi do 30% dnevnog unosa energije osigurati masnoćama, 45-65% ugljikohidratima, a 10-35% proteinima. Dijeta koja sadrži udio proteina viši od 35 % smatra se visoko proteinskom.

Visokoproteinske dijete bilježe veliku popularnost budući da zamjena ugljikohidrata proteinima u prehrani zaista može olakšati gubitak kilograma. U usporedbi s ugljikohidratima i mastima proteini stvaraju veći osjećaj sitosti zbog djelovanja na hormone koji reguliraju sitost i glad.

Dodatno, proteini povećavaju proizvodnju topline kroz proces koji se naziva termogeneza koja također utječe na osjećaj sitosti i povećava potrošnju energije. Prehrana koju karakterizira povišen unos proteina može djelovati stimulativno na sintezu proteina u mišićima povećavajući udio mišićne mase u tijelu

Ipak, valja biti oprezan pri primjeni ovakvih dijeta budući  da visokoproteinske dijete povlače sa sobom i visoki unos zasićenih masti koje se dovode u vezu sa bolestima srca i krvnih žila. Pridržavanje visokoproteinskih dijeta može biti zahtjevno, a po završetku dijete često se izgubljeni kilogrami vraćaju. Određena istraživanja pokazuju kako se visoko proteinskim dijetama pojačano gube važni minerali iz organizma poput kalcija i magnezija. Ipak, novija saznanja ukazuju da proteinske dijete nemaju negativan učinak na gustoću kostiju, kako se nekoć smatralo. 

Valja imati na umu da određene dijete ograničavaju unos namirnica biljnog porijekla bogatih prehrambenim vlaknima poput žitarica. Prema istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, visokoproteinska dijeta koja je deficitarna na prehrambenim vlaknima dugoročno može ostaviti neželjene posljedice na crijevima. Stoga se savjetuje osobama koje žele izgubiti suvišnu tjelenu masu na ovaj način da prehranom osiguraju adekvatne količine prehrambenih vlakana.

Donosimo vam naš pregled top 3 najpopularnijih proteinskih dijeta:

Dukan dijeta

Atkinsova dijeta

Metabolička dijeta

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: proteinska dijeta,

Komentari