Mirja Zupčić

Datum objave: 31. 08. 2023.

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom.

Njegove glavne nutritivne karakteristike su niska kalorijska vrijednost i nizak udio ugljikohidrata, a bogatstvo vlakana. No, njegov glavni adut su antioksidansi kojih ima obilje.

Antioksidansi u prirodi pružaju protutežu slobodnim radikalima. Istraživanja pokazuju kako antioksidansi imaju sposobnost prevenirati mnoge kronične bolesti poput bolesti srca i karcinoma.

Termička obrada povećava udio antioksidansa u patlidžanu

Izlaganje hrane toplini obično dovodi do gubitka vrijednih tvari poput vitamina, međutim to nije uvijek pravilo. Naime, postoje namirnice kojima nutritivna vrijednost kuhanjem ili pečenjem može narasti. Upravo je takav slučaj i s patlidžanom. Ozbiljna istraživanja pokazala su kako kuhanjem i pečenjem patlidžana na roštilju raste udio fenolnih komponenti, antioksidansa poput klorogene i kafeinske kiseline. Također, sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ponajviše ona superoksid aniona, je veća kod patlidžana koji su termički obrađeni u usporedbi sa sirovim patlidžanima. Slično je i s rajčicom, koja pripada istoj porodici kao i patlidžan, kojoj biološka aktivnost odnosno udio likopena s termičkom obradom raste.

Blagodati patlidžana

Patlidžan je odličan u sklopu prehrane za kontrolu glukoze u krvi zbog niskog udjela ugljikohidrata, a visokog udjela vlakana. Također, određena su istraživanja pokazala kako polifenoli, od kojih se neki mogu pronaći i u patlidžanu, mogu smanjiti apsorpciju glukoze i povećati proizvodnju inzulina. Zbog male kalorijske vrijednosti patlidžan je idealna namirnica redukcijskog jelovnika. Određena istraživanja na životinjama pokazala su kako patlidžan može poboljšati funkciju srca i smanjiti razinu LDL kolesterola i triglicerida. Također, laboratorijska istraživanja su pokazala kako patlidžan sadrži specifičan glikozid koji uništava stanice karcinoma. No dok se ove činjenice ne potvrde kliničkim istraživanjima, mudro je obogatiti prehranu kako patlidžanom, tako i drugim voćem i povrćem jer epidemiološka istraživanja pokazuju veliku korist prehrane bogate voćem i povrćem za prevenciju karcinoma.

Kako ga pripremati

  • U sklopu dijete s nižim udjelom ugljikohidrata, kriške patlidžana uvaljane u brašno i kratko popržene u ulju mogu zamijeniti kruh u sendvičima.
  • Od patlidžana se priprema odličan namaz na kruh – patlidžan ispeći u pećnici u kori dok ne postane sasvim mekan, ostaviti ga pokrivenog da se malo ohladi, oguliti, te pomiješati s maslinovim uljem, češnjakom, limunovim sokom, jogurtom i začinima po želji
  • Kockice patlidžana pečenog u pećnici ili na roštilju dodajte u šalšu s tjesteninom, hladne salate s kvinojom ili poslužite kao prilog mesu uz pečene tikvice i papriku
  • Napravite povrtnu musaku tako da slažete redove kriški pečenog patlidžana, polijevate umakom od rajčice i pospete ribanim sirom i zapečete u pećnici

Dobro je znati kako se patlidžan nalazi pri dnu popisa voća i povrća u kojima se nalaze ostaci pesticida. Od apsorpcije pesticida plod uvelike štiti njegova kora.

Kada u prehrani izbjegavati patlidžan

Iako se na temelju dosadašnjih istraživanja ne može donijeti konačan zaključak kako biljke iz porodice pomoćnica djeluju negativno na simptome autoimunih bolesti, ipak se savjetuje oprez. Moguće je kako alkaloid solanin iz te porodice biljaka izaziva upalu i da je odgovoran zašto se nekim osobama koje pate od upale popraćene jakom boli primjerice kod reumatskih bolesti, simptomi ublaže kada eliminiraju navedene namirnice iz prehrane.

Također, patlidžan može izazivati alergije. Identitet mnogih alergena iz patlidžana još nije otkriven, no ustanovljeno je kako uzročnik alergije kod određenih osoba može biti i važan enzim polifenol oksidaza.

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari