Datum objave: 15. 04. 2020.

Za vrijeme pandemije COVID-a 19, pored izolacije i mirovanja, stručnjaci ističu da je u sprečavanju širenja koronavirusa najvažnije održavati razinu higijene i imati oprezniji odnos prema hrani, donosi tportal. Preporučuju prilagođavanje prehrane novonastalim uvjetima, što ne znači da se prestajemo hraniti pravilno i uravnoteženo.

Prof.dr.sc. Anet Režek Jambrak iz Laboratorija za održivi razvoj Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu u razgovoru za tportal odgovorila je na aktualna pitanja vezana uz sigurnost hrane.  Aktualni prehrambeni izazovi, ističe doktorica biotehničkih znanosti, nastavit će se i nakon pandemije pa je važno i u budućnosti voditi politike s ciljem jačanja prehrambene sigurnosti i održivosti okoliša te održive proizvodnje hrane.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ističe da se COVID-19 ne prenosi hranom, no prilikom pripreme hrane možemo doći u dodir sa zaraženom ambalažom. Koje mjere predostrožnosti treba imati na umu u takvim situacijama?

Prije svega, potrebno je istaknuti da se virus ne prenosi hranom, kao što je i potvrdila EFSA, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Agencija za hranu i lijekove (FDA). Međutim potrebno je voditi brigu o tome da tijekom transporta, kupovine i dostave hrane ne dođe do naknadne kontaminacije virusom. Prilikom svih aktivnosti i procesa u proizvodnji i opskrbi hranom potrebno je voditi računa o osobnoj higijeni te slijediti smjernice Nacionalnog stožera koje se navode u slučaju pandemije COVID-a 19. Prema FDA-i, opskrba hranom sigurna je i za ljude i za životinje. Nema dokaza da su ljudska ili životinjska ambalaža ili ambalaža hrane povezani s prijenosom koronavirusa koji uzrokuje COVID-19. Naravno, potrebno je provoditi sve mjere i pravila te zakonske obveze provjere usklađenosti sa standardima sigurnosti hrane, kao što su uzorkovanje i testiranje ili pregled evidencije o sigurnosti hrane.

Na koji način su proizvođači hrane zakonski regulirani kada je u pitanju higijena?

Proizvođači hrane regulirani su zakonskim propisima, što znači da moraju održavati čiste prostore, uključujući čiste i dezinficirane površine za kontakt s hranom, ali i imati planove održavanja i upravljanja sigurnošću hrane. Planovi odražavanja i upravljanja sigurnošću hrane uključuju analizu opasnosti i preventivne kontrole na temelju rizika te postupke održavanja čistih i sanitarnih objekata i površina za kontakt s hranom.

Uništava li se COVID-19 kuhanjem hrane?

COVID-19 širi se kontaktom osobe s osobom dišnim kapljicama, kašljanjem i kihanjem, znači dišnim sustavom. Ne prenosi se hranom. Trenutno ne postoje dokazi koji podupiru ideju da se virus može širiti preko ambalaže hrane. Budući da virus može preživjeti na tvrdim površinama i do 72 sata, kupci mogu razmotriti dezinficiranje ambalaže nakon donošenja hrane iz trgovine. Uz zdravorazumske mjere poput pranja ruku sapunom prije i nakon pripreme hrane, važno je slijediti četiri koraka sigurnosti hrane prema FDA-i: očistite, odvojite, kuhajte i ohladite.

Koje se mjere moraju poduzeti u opskrbi hranom kako bi se osigurala njezina sigurnost i ispravnost?

Trenutno nema dokaza da su hrana, spremnici hrane ili ambalaža za hranu povezani s prijenosom COVID-a 19. Kao i drugi virusi, moguće je da virus koji uzrokuje COVID-19 može preživjeti na površinama ili objektima. Iz tog razloga je presudno slijediti spomenuta četiri ključna koraka o sigurnosti hrane. Potrošači bi svakako trebali slijediti upute koje su dobili od Stožera civilne zaštite, prema kojima ne trebaju biti zabrinuti zbog onečišćenja hrane ili ambalaže hrane. Tako da ostanite doma!

Odgovore na još mnoga zanimljiva pitanja potražite u originalom tekstu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari