Datum objave: 12. 11. 2020.

Riba je jedna od najznačajnijih namirnica u ljudskoj prehrani, a morska riba ujedno je prepoznatljivo temeljno obilježje mediteranske prehrane kao modela zdrave prehrane.

Photo: Sliced Hake Fish on the wooden board with Rosemary branches and Lemon by Marco Verch under Creative Commons 2.0

Engleski naziv: European hake; Latinski naziv: Merluccius merluccius; Regionalni naziv: Oslić

Opis i podrijetlo

Svježi oslić prepoznaje se po čistim i bistrim očima, svježe crvenim i dobro prianjajućim škrgama te po napetoj i sjajnoj koži.
Oslić je morska riba sive boje i snažnih čeljusti. Može imati težinu veću od 10 kg i dužinu do 1,25 m. Živi u morskim dubinama (od 100 do 300 m) sjevernog Jadrana, zapadnog dijela Atlantika do Islanda te uz afričku i sjevernoameričku obalu.

Oslić ima bijelo mekano i sočno meso, izvrsna okusa i lako probavljivo.

Zbog svog nutritivnog sastava preporučuje se svim dobnim skupinama.  Energetska vrijednost oslića iznosi 88 kcal / 368 kJ na 100 g svježe namirnice. U 100 grama svježeg oslića nalazi se 80% vode, 0,85 g masti, čak 17,2 g proteina, 0 g ugljikohidrata i 0 g vlakana. U nutritivnom pogledu riba je iznimno važan izvor proteina koje se u usporedbi s preteinima  mesa odlikuju lakšom probavljivošću (sadrže manje kolagena) te boljom iskoristivošću. Uz makronutrijente, oslić je iznimno vrijedan izvor nekih vitamina i minerala: vitamina B1, vitamina B2, kalija, kalcija, fosfora; odličan je izvor fosfora, vitamina B2 i dobar je izvor vitamina B1 te kalija .

Kupovanje i čuvanje

Svježi oslić prepoznaje se po čistim i bistrim očima, svježe crvenim i dobro prianjajućim škrgama te po napetoj i sjajnoj koži. Najbolje ga je pripremiti istoga dana kada je i kupljen. U suprotnom može se očišćen zamrznuti, a najvažniji preduvjet za zamrzavanje ribe jest da ona bude svježa. Oslić se može kupiti i duboko zamrznut bez glave ili u obliku fileta.

Photo: Pieces of raw fish hake with herbs and lemon by Marco Verch under Creative Commons 2.0

Priprema jela s oslićem

U nutritivnom pogledu riba je iznimno važan izvor proteina, koje se u usporedbi s proteinima mesa odlikuju lakšom probavljivošću. Za uspješno pripremanje svakog ribljeg jela od oslića vrlo je važno čišćenje: odrezati peraje, očistiti ribu od krljušti, odstraniti joj utrobu i crnu trbušnu kožicu, zatim je oprati pod mlazom tekuće vode.

Nakon toga oslića treba posušiti i sa svih strana obilno poprskati limunovim sokom. Na taj se način vezuje miris ribe, a meso ostaje bijelo i čvrsto.

Po površini oslića lagano utrljajte sol i mješavinu začina, a zatim ga kuhajte ili pecite. Zbog laganog filetiranja i odvajanja kostiju, oslić možete koristiti za pripremu ribljih salata u kombinaciji s maslinovim uljem. Osim toga, izvrsno pristaje uz svježe i kuhano povrće.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jedištovrijedi, oslić, ribahrvatske,

Komentari