Zock Šimunić

Datum objave: 04. 06. 2018.

Teško im je odoljeti, ali ih nije teško napraviti - dovoljno je pripremiti dobru bazu, a onda sladoled, sorbet, granita i šerbet samo čekaju da im dodate prstohvat začina, listić-dva aromatične trave, šaku voća, čokoladu, vaniliju...

Stiže ljeto, vrućine vrebaju. Preporučujemo da zaboravite na standarde, poput hladnog piva ili rosnog gemišta, te se vratite tradiciji - sladoledima i drugim ledenim delicijama - koje možete pripremiti bez puno muke i pritom biti originalni. Kombinacija je bezbroj. Hladne slastice iz obitelji sladoleda načelno možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije: sladolede, sorbete, šerbete i granite.

Sladoledi gotovo uvijek kao bazu sadrže mlijeko, odnosno vrhnje (slatko ili za kuhanje), zatim žumanjke te "okus" - čokoladu, vaniliju, limun...

Kod sladoleda se krema/baza prvo kuha, a potom hladi te završava u aparatu za hlađenje uz dugotrajno miješanje kako bi se dobila kremasta struktura, odnosno kako bi se sprije- čilo formiranje grubih ledenih kristala. Kod sorbeta ne koristimo mlijeko, nego se za bazu koristi pire od voća i šećerni sirup (vodu i šećer rastopimo i lagano kuhamo na vatri dok se ne ugusti) te se postupak nastavlja kao i kod sladoleda - miješanje razbija kristale i dobivamo glatku smjesu. Možemo ga dodatno oplemeniti svježim začinima i alkoholom (ima nižu točku smrzavanja od vode pa je zbog njega sorbet laganiji i kremastiji) - npr. votka je dobar odabir jer je "neutralnog" okusa.

Podvrsta sorbeta

Granite su podvrsta sorbeta, ali kod njih namjerno želimo formirati krupne kristale, što se postiže izbjegavanjem miješanja. Šerbeti su zapravo sorbeti u koje smo dodali mlijeko, jogurt ili nešto slično kako bi bili kremastiji.

Stvorila se priča da je sladoled teško napraviti bez stroja, da je skup i stoga nalazimo cijeli niz opravdanja da ga i ne pokušavamo sami pripremiti. Istina je drukčija, jer su se na tržištu pojavili kućni strojevi po cijeni od dvjestotinjak kuna, koji sadrže zdjelu s dvostrukom stijenkom te malom miješalicom - zdjelu prvo trebamo zamrznuti u zamrzivaču oko 24 sata, potom uliti pripremljene sastojke i upaliti miješalicu - te pričekati tridesetak minuta.Jedina je mana dulji proces zamrzavanja posude.

Štedljiviji također nisu zakinuti - postoji i sijaset metoda da se cijeli postupak napravi i bez dodatnih izdataka za aparaturu.

Treba nam sol, led, jedna manja i veća zdjela te mikser. Veću zdjelu napunimo ledom i solju (sol pomaže da voda bude hladnija), u drugu posudu stavimo pripremljenu smjesu, zabodemo u hladnu zdjelu, a mikserom miksamo desetak minuta.

Bezbroj kombinacija

Potom sve zajedno (bez miksera!) stavimo u zamrzivač oko 45 minuta, opet izvadimo i miksamo oko 10 minuta (sada će već biti lijepo kremast) te vratimo u zamrzivač najmanje dva sata - i imamo svoj sladoled, šerbet ili sorbet. U svakom slučaju, kombinacija je bezbroj - najbolje je posjetiti tržnicu pa kupiti ili sezonsko voće ili povrće - poželjno da bude organsko.

Izvor: Dobra hrana

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gastronomadi, sladoled,

Komentari