Vitaminoteka

Datum objave: 01. 03. 2018.

Procjenjuje se da 280 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od dijabetesa . Dijabetes je vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama, a brojke govore u prilog tome da bolest poprima epidemijske proporcije i u zemljama u razvoju i nedavno industrijaliziranim zemljama.

Loše liječeni i nekontrolirani dijabetes rezultira razvojem brojnih kroničnih komplikacija poput neuropatije, otkazivanja rada bubrega, gubitka vida, makrovaskularnih bolesti i amputacija.  Kako bi se bolest što uspješnije kontrolirala i time umanjila incidencija kroničnih komplikacija postoje brojne smjernice za liječenje i prevenciju dijabetesa i s njime povezanih komplikacija. U sklopu smjernica, uspješno tretiranje dijabetesa uključuje kombinaciju medicinske nutritivne terapije (MNT), lijekova, tjelesne aktivnosti, redovito praćenje razine glukoze u krvi te kontinuiranu edukaciju bolesnika

Preporučeni prehrambeni režim za oboljele od dijabetesa, u stvari, predstavlja vid uravnotežene, pravilne prehrane koji može koristiti čitavoj populaciji, a ne samo oboljelima od dijabetesa.

Na temu dijete i prevencije i terapije dijabetesa bavio se i panel stručnjaka koji je za online izdanje časopisa U.S. News&World Report preuzima na sebe tešku zadaću odabira top dijeta u brojnim kategorijama, poput najbolje dijete općenito, najbolje dijete za pravilnu prehranu, najbolje biljne dijete itd. I dok je DASH dijeta ponovno proglašena najboljem dijetom općenito, u kategoriji najboljih dijeta za prevenciju i terapiju dijabetesa poredak je malo drugačiji.

Najbolje dijete za prevenciju i terapiju dijabetesa
1. Mediteranska prehrana
2. DASH dijeta
3. Fleksitarijanska dijeta

Osnovne karakteristike mediteranske prehrane su:

• Upotreba maslinovoga ulja kao osnovnog izvora masnoća
• Konzumacija umjerenih količina crnog vina uz obroke; dvije čaše dnevno muškarci i jedna čaša dnevno žene
• Konzumacija svježeg voća, posebice kao oblika međuobroka, ograničavanje unosa slatkiša i zasićenih masnoća
• Konzumacija većih količina povrća, cjelovitih žitarica i sjemenki
• Minimalan unos procesiranih namirnica, odabir svježih i sezonskih plodova
• Konzumacija umjerenih količina sira i jogurta
• Umjerena konzumacija ribe i bijelog mesa peradi, te nizak unos crvenog mesa i jaja

S druge strame, osnovna ideja DASH dijete je ograničiti unos masnoća, posebice zasićenih masnih kiselina te soli. To se ostvaruje na način da se iz jelovnika izbacuje masno meso i masni proizvodi (poput mlijeka i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti), a ograniči unos plodova mora i mesa peradi na 3 porcije tjedno. 

Svakodnevni jelovnik se temelji na žitaricama i mahunarkama, a veliki je naglasak i na svježem voću i povrću kojeg bi trebalo unijeti 8 do 10 porcija. Dozvoljene su i slastice, u obliku nezaslađenih kompota, pudinga i voćnih jogurta od manje masnog mlijeka. Kako se dijeta odnosi na osobe sa visokim krvnim tlakom, unos soli trebalo bi ograničiti na maksimalno 2,5 do 5 grama dnevno, odnosno pola do jedne žličice dnevno.

Fleksitarijanska prehrana se temelji na sljedećim namirnicama:

  • tzv. „novom mesu“ koje uključuje tofu, soju, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, jaja (preporuka je što manje unositi životinjske proteine, a što više biljne)
  • voću i povrću
  • cjelovitim žitaricama
  • mliječnim proizvodima (po mogućnosti s manjim udjelom masnoća)
  • začinima, zaslađivačima (izbjegavati šećer).

Jasno je da prehrana dijabetičara mora biti raznolika i uravnotežena, ali istovremeno individualizirana s obzirom na prehrambene navike i zdravstveno stanje oboljelog. Stoga, ukoliko bolujte od dijabetesa, prije usvajanje bilo kojeg prehrambenog režima savjetujete se s liječnikom ili nutricionistom.

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari