Vitaminoteka

Datum objave: 14. 04. 2022.

Postoji li ljupkije godišnje doba od proljeća? Prve proljetne sunčeve zrake, cvrkut ptica i mirisni šareni cvjetovi vjesnika proljeća jednostavno nas tjeraju da se i mi probudimo iz zimskog sna. 

Zbog toga i nije neobično da se blagdan novog rođenja, Uskrs, smjestio upravo u ovom dijelu godine. 

Uskrsno jutro tradicionalno je u znaku uskršnjeg doručka. Kada gledamo iz gastronomskog kuta, uskršnji je doručak prava eksplozija okusa. Na jelovniku su obavezno prisutni kuhana šunka i jaja, slatki kruh, svježe naribani hren, mladi luk i hrskave rotkvice. Ako ste baš vi ove godine zaduženi za pripremu blagdanske trpeze, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako biste unijeli dašak inovativnosti u ova tradicionalna jela. 

Srce uskršnjeg doručka, kuhana šunka, zna biti suha ako se ne priprema pravilno. Staro pravilo za kuhanje šunke glasi – sat vremena za svaki kilogram šunke.

Ako želite postići malo drugačiji okus šunke, u vodu u kojoj je kuhate dodajte začine poput lovorovog lista ili svježeg peršina. Odmah nakon kuhanja, šunku ubacite u hladnu vodu kako bi meso ostalo savršeno sočno. 

Ako pak želite pripremiti drugačiju verziju šunke u kruhu, ovako pripremljenu šunku omotajte bezglutenskim aromatičnim kruhom.

Umjesto uobičajenih tvrdo kuhanih jaja, možete poslužiti šarena punjena jaja. Osim što će biti ukusnija, na blagdanskom stolu izgledat će puno efektnije. Donosimo vam recept za proljetna jaja punjena avokadom.

Blagdanski doručak nezamisliv je bez uskrsnog kruha, pince. Pinca ili sirnica tradicionalno se priprema u Istri i Dalmaciji, no u današnje vrijeme priprema ovog raskošnog slatkog kruha proširila se i na ostale dijelove naše zemlje.

Iako se pinca danas povezuje isključivo s Uskrsom, zanimljivo je da su je naši stari preci pripremali u čast proljetnog ekvinocija. Umjesto klasične pince, predlažemo vam da napravite mali odmak od tradicije – pinca u obliku muffina

Za uskršnji ručak tradicionalno se priprema mlada janjetina sa mladim krumpirom i korjenastim povrćem, pa vam i mi donosimo našu verziju - mirisnu janjetinu s pečenim povrćem koju možete poslužiti s hrskavom proljetnom salatom.

Uz ovakve male promjene u pripremi, za vas i vaše najmilije svi uskršnji obroci postat će puno više od klasičnog blagdanskog obilja. Želimo vam sretan, ukusan i blagoslovljen Uskrs!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pravilna prehrana, uskrs,

Komentari