Ela Lučić

Datum objave: 16. 06. 2022.

Prema rezultatima studije koju su proveli istraživači iz Velike Britanije, konzumacija brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti demenciju i smanjiti razinu LDL kolesterola u krvi.

Poznato je kako hrana bogata antocijaninima i proantocijanidinima, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne funkcije.​ Naime, brusnice su bogate navedenim mikronutrijentima i prepoznate su po svojim antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima.

Istraživači su u paralelno randomizirano ispitivanje kontrolirano placebom uključili 60 starijih osoba u dobi između 50 i 80 godina. Polovica sudionika svakodnevno je uzimala liofilizirani prah brusnice, što je jednako jednoj šalici ili 100 grama svježih brusnica, tijekom 12 tjedana. Druga polovica sudionika uzimala je placebo. Prije i nakon intervencije istraživači su proveli kognitivnu procjenu, uključujući neuroimaging, pamćenje i izvršnu funkciju, te su prikupili uzorke krvi.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje liofiliziranog praha brusnice u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana bilo povezano s poboljšanjima u pamćenju svakodnevnih događaja kod sudionika (vizualno epizodičko pamćenje), neuralnom funkcioniranju i isporuci krvi u mozak. Također je uočeno značajno smanjenje razine LDL kolesterola koji doprinosi razvoju ateroskleroze.

Rezultati ove studije vrlo su ohrabrujući, pogotovo ako se uzme u obzir kako je relativno kratka intervencija uzimanja praha brusnica rezultirala značajnim poboljšanjima u pamćenju i neuralnoj funkciji, ističu autori istraživanja.​

Međutim, istraživači napominju kako brusnice također sadrže druge spojeve i hranjive tvari koje promiču zdravlje, primjerice vlakna, što otežava dokazivanje zdravstvenih učinaka polifenola iz brusnice.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: brusnice, demencija, pamćenje,

Komentari