Vitaminoteka

Datum objave: 04. 01. 2018.

Detoksikacijske ili detox dijete imaju za cilj ukloniti toksine iz tijela. Njihova primjena se temelji na uvjerenju da hrana koju jedemo sadrži brojne štetne tvari koje se akumuliraju u organizmu i dovode do pojave umora, glavobolje, mučnine i čak bolesti.

Postoje brojne detox dijete, zajednička im je karakteristika da zahtijevaju odricanje od pojedinih namirnica koje navodno sadrže toksine, kao što su meso, šećer, neke žitarice, mliječni proizvodi i kofein. Dijeta započinje gladovanjem nakon čega slijedi sirovo povrće, voće, voćni sokovi i voda. Neki predlažu laksative i antioksidanse kako bi se jetra i crijeva pročistili. Trajanje ovakvih programa je u rasponu od 7 do 10 dana.

Pojedinci  navode da se kasnije osjećaju bolje, nekako lakše, s više energije te da su bolje koncentrirani. Ovi učinci se mogu objasniti vjerovanjem da čine nešto dobro za svoje tijelo ili su posljedica gladovanja kroz nekoliko dana.

Ograničenje unosa energije može doprinijeti ushitu i psihološkom dobrostanju, međutim, nema dokaza da detox dijete zaista uklanjaju toksine iz tijela. Većina štetnih tvari se iz organizma uklanja bubrezima i jetrom te se izlučuje urinom i fecesom.

Iako znanost nije uvjerena da je moguće očistiti organizam od nakupljenih toksina i od potencijalne štete uzrokovane pretjerivanjem u određenoj hrani i piću, smatra se kako bi svatko ipak trebao barem jednom godišnje provesti detoksikaciju, najbolje u vrijeme nakon pojačanog unosa hrane tijekom blagdana.  Za kvalitetnu detoksikaciju poželjno je provoditi je 7 dana kako bi se organizmu dalo dovoljno vremena za regeneraciju. Pritom je važno naglasak dati na kvalitetu namirnica, a ne pretjeranu restriktivnost jer gladovanje ili preskakanje obroka može usporiti metabolizam i napraviti više štete nego koristi.

Nakon tjedan dana lagane, ali nutritivno vrlo vrijedne prehrane može se očekivati porast razine energije, povećana moć koncentracije, poboljšanje izgleda kože te općenito poboljšanje kvalitete života.

Donosimo vam izbor 3 dijeta koje u svom temelju imaju detoksikaciju:

Ultrametabolizam dijeta

Rižina dijeta

Mjesečeva dijeta

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, dijeta,

Komentari