Matejka Buča

Datum objave: 20. 11. 2020.

Ovo divno, gusto, duboko varivo pravi je odraz jeseni i sastojcima i okusom. Leću pripremam u raznim kombinacijama i u svim godišnjim dobima, no baš s bundevom ju jako volim, jer joj bundeva malo ‘sreže’ tu njezinu zemljanost i da zanimljiviji okus, a ovdje sam još dodala i gljive pa je cijela priča zaokružena. Na kraju ćete dobiti konkretan ručak odobren od strane brojnih čitatelja mog bloga koji su ga već isprobali :)

Vrijeme pripreme: 60 min

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4-6 obroka:
•    3 žlice maslinovog ulja
•    1 luk
•    2 češnja češnjaka
•    1 mrkva
•    250 g šampinjona
•    1 žlica koncentrata rajčice
•    100 ml crnog vina
•    400 g hokkaido ili butternut bundeve
•    200 g zelene leće (može i crvena, ali pogledajte napomene)
•    1 list lovora
•    1 litra vode
•    sol i papar
•    1 žličica češnjaka u prahu

Noklice
•    1 jaje
•    malo soli
•    2 g praška za pecivo
•    125 g bijelog ili pirovog brašna
•    voda po potrebi

Upute:
1.    Na zagrijanom ulju pirjajte usitnjeni luk, češnjak i mrkvu (možete sve zajedno usitniti u sjeckalici ili narezati) – oko 6-7 minuta, trebaju malo omekšati.
2.    Zatim dodajte šampinjone koje se prethodno očistili i narezali na listiće debljine oko 3 mm. Dodajte malo soli i papra i sve zajedno pirjajte 7-8 minuta, dok šampinjoni ne puste tekućinu i ona ne ispari.
3.    Zatim u sredini zdjele razmaknite povrće i dodajte koncentrat rajčice, da se malo zapeče na dnu zdjele, samo 1-2 min. Promiješajte s gljivama i podlijte vinom pa kuhajte uz krčkanje 5-6 minuta.
4.    Sada je vrijeme za dodati očišćenu i narezanu bundevu (na kockice oko 1×1 cm) te opranu leću, lovorov list i češnjak u prahu pa sve zaliti vodom. Kad zakuha, promiješajte, poklopite i kuhajte 25 minuta uz lagano krčkanje.
5.    Za to vrijeme pripremite smjesu za noklice pomiješavši sve sastojke. Vode dodajte koliko je potrebno da smjesa bude gusta tako da se ne razlijeva u žlici. Količina vode ovisi o brašnu koje imate, tj. o meljavi. U varivo dodajte po pola žličice smjese, bez miješanja. Znači, pola po pola žličice stavljajte na različita mjesta u varivu i nemojte miješati dok noklice ne očvrsnu (možete nakon cca 5 min). Kuhajte još 20-ak minuta, dok noklice i leća ne budu potpuno kuhani.
6.    Dodatno začinite po potrebi i poslužite. Dobar tek!

Napomene:
Ako koristite crvenu leću, kuhajte varivo kraće njoj treba oko 20 minuta. Znači dodajte bundevu i vodu +začine pa nakon 10 minuta ubacite leću i odmah ukuhajte i noklice. Meni je u ovom varivu zelena leća draža jer je malo čvršća i ne raspadne se kod kuhanja. 

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gljive, jesen, ručak, varivo, večera, vlakna,

Komentari