Vitaminoteka

Datum objave: 18. 03. 2020.

Ako ste u ovim neizvjesnim vremena primorani ostati u izolaciji, svojemu domu, ili jednostavno tražite način kako počistiti police smočnice od namirnica koje već dulje vrijeme stoje neiskorištene, iznenadit ćete se koliko se kvalitetnih jela može pripremiti upravo od tih jednostavnih namirnica.

U nastavku vam donosimo prijedlog sedmodnevnog plana prehrane s namirnicama koje sigurno imate na policama svoje kuhinje ili u zamrzivaču. Za cjelokupni nutritivno uravnoteženi dnevni jelovnik, predlažemo da u svoje međuobroke što više uvrstite svježe i sušeno voće, orašaste plodove, domaće energetske pločice ili fermentirane mliječne proizvode.

Ponedjeljak

Doručak
Zobena kaša s bobičastim voćem
Sastojci: mlijeko ili biljni napitak, sitne zobene pahuljice, smrznuto bobičasto voće po želji, med, cimet
Ručak
Krepko varivo od mahunarki i korjenastog povrća
Večera
Integralni tost s purećom šunkom

Utorak

Doručak
Doručak za šampione
Ručak
Salata od heljde
Sastojci: kuhana heljda, slanutak iz konzerve, naribana mrkva, zelena salata po želji, mrvljeni feta sir, bućino ulje, ocat
Večera
Griz na mlijeku

Srijeda

Doručak
Čokoladni chia puding
Sastojci: mlijeko ili biljni napitak, chia sjemenke, kakao, med, ekstrakt vanilije
Ručak
Rižoto od graška i piletine
Sastojci: riža (arborio), smrznuti grašak, pileći file, temeljac (ili voda), bijelo vino, maslinovo ulje, sol, papar, začinsko bilje po želji, naribani tvrdi sir po želji
Večera
Krem juha od crvene leće

Četvrtak 

Doručak
Domaća granola s mlijekom ili fermentiranim mliječnim napitkom po želji
Ručak
Grah varivo
Večera
Palenta prelivena jogurtom

Petak

Doručak
Riža na mlijeku 
Ručak
Oslić u rajčici s krumpirom
Sastojci: smrznuti file oslića, krumpir i luk narezani na kolutiće, pasirana rajčica, maslinovo ulje, mješavina začinskog bilja, sol, papar
Priprema: U duboku posudu naizmjence stavljati red luka, oslića i krumpira. Dodati pasiranu rajčicu, maslinovo ulje, začinsko bilje, sol i papar te, po potrebi, malo vode. Poklopiti i kuhati oko 30 - 45 min.
Večera
Brze talijanske pogačice
Sastojci: 150 g nasjeckanog špinata (svježeg ili odmrznutog i dobro ocijeđenog), 200 g svježega sira, 2 žlice tvrdoga ribanoga sira po želji, 1 jaje, 125 g glatkoga brašna, žličica praška za pecivo, 1 žlica maslinovo ulja, prstohvat soli, 2 žličice mješavine začinskog bilja
Priprema: Pomiješati sve mokre sastojke pa dodati suhe sastojke i sve zajedno sjediniti.  Dobivenu smjesu ulijati u pripremljene kalupe za muffine. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 - 25 minuta.

Subota

Doručak
Topla zobena kaša s lješnjacima
Ručak
Brze tortilje s tunom
Sastojci: tortilje, tuna u salamuri, konzervirani grah, konzervirani kukuruz, grčki jogurt, salata po želji  
Priprema: Pomiješati tunu, grah, kukuruz i grčki jogurt. Dobivenom smjesom puniti gotove tortilje i dodati zelenu salatu po želji.
Večera
Aromatična krem juha od mrkve i đumbira

Nedjelja

Doručak
Slatki kruh od banane namazan maslacem i džemom po želji
Ručak
Bistra juha od junetine
Kuhano juneće meso iz juhe
Mješavina kuhanog povrća (brokula, cvjetača, mrkva) začinjena sitno sjeckanim češnjakom i peršinom te maslinovim uljem

Večera
Domaći hummus poslužen sa krekerima ili korjenastim povrćem narezanim na štapiće

Pošalji prijatelju na email

Komentari