Tamara Roman

Datum objave: 09. 03. 2023.

Zob (lat. Avena sativa) je cjelovita žitarica koja se uglavnom uzgaja u Sjevernoj Americi i Europi. Vrlo je dobar izvor vlakana, posebno beta glukana, a bogata je i vitaminima, mineralima i antioksidansima. 

Zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti, poput snižavanja razine glukoze i kolesterola u krvi, zob je zaslužila biti dijelom pravilne prehrane. 

Činjenice o nutritivnom sastavu

Tablica 1. Nutritivna vrijednost na 100 g namirnice

 

Količina

% preporučenog unosa

Energetska vrijednost:

389 kcal

/

Proteini

16,9 g

/

Ugljikohidrati

66,3 g

/

Vlakna

10,6 g

/

Masti

6,9 g

/

Folna kiselina

56 µg

28%

Magnezij

177 mg

47,6%

Fosfor

523 mg

74,7%

Mangan

4,9 mg

40,8%

Odličan izvor vlakana

Cjelovita zob sadrži gotovo 11% vlakana i to uglavnom topiva vlakna, u ovom slučaju beta glukan. Uz topiva vlakna, zob sadrži i ona netopiva - lignin, celulozu i hemicelulozu. Zbog visokog udjela topivih vlakana konzumacija zobi pogoduje povećanom osjećaju sitosti i smanjenju apetita.

Topivi beta glukani zobi jedinstveni su među vlaknima jer pri relativno niskoj koncentraciji u probavnom sustavu tvore gel s vodenom komponentom te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Na taj način održava se zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma. Naime, dokazano je da beta glukani iz zobi snižavaju razinu kolesterola u krvi i povećavaju proizvodnju žučne kiseline.

Naime, uočeno je kako svakodnevna konzumacija beta glukana snižava kolesterol, posebno LDL ili „loš“ kolesterol, čime može umanjiti rizik od srčanih bolesti.

Blagodati zobi na zdravlje

Stručnjaci pripisuju zobi široku paletu zdravstvenih blagodati, uključujući snižavanje krvnog tlaka i smanjenje rizika od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Glavne prednosti ove svestrane žitarice navedene su u nastavku.

  • Može sniziti razinu kolesterola u krvi

Studije su više puta potvrdile kako zob može sniziti razinu kolesterola, što posljedično može smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila - vodećeg uzroka smrti u svijetu, a visoki kolesterol glavni je faktor rizika.

Sposobnost zobi da snizi razinu kolesterola u krvi uglavnom se pripisuje njezinom sadržaju beta glukana. Zanimljivo je kako beta glukan može usporiti apsorpciju masti i kolesterola povećavanjem viskoznosti konzumirane hrane. Utvrđeno je da hrana koja sadrži najmanje 3 grama beta glukana dnevno može smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila.

  • Može spriječiti dijabetes tipa 2

Posljednjih nekoliko godina značajno se povećala učestalost dijabetesa tipa 2. Ovu bolest karakterizira neadekvatna regulacija glukoze u krvi, obično kao rezultat smanjene osjetljivosti na hormon inzulin. Beta glukani, topiva vlakna zobi, pokazali su koristi za kontrolu glukoze u krvi. Otkriveno je da čak i male količine beta glukana iz zobi imaju pozitivan učinak na razinu glukoze i inzulina nakon konzumacije obroka bogatih ugljikohidratima.

U zanimljivoj studiji u osoba s dijabetesom tipa 2 i ozbiljnom inzulinskom rezistencijom, četverotjedna prehrambena intervencija zobenom kašom rezultirala je smanjenjem doze inzulina za 40% potrebnom za stabilizaciju razine šećera u krvi. 

  • Može pridonijeti osjećaju sitosti

Osjećaj sitosti ima važnu ulogu u održavanju energetske ravnoteže jer nas sprječava da jedemo dok se osjećaj glad ponovno ne pojavi. Naime, signalizacija o izmijenjenom osjećaju sitosti povezana je s pretilošću i dijabetesom tipa 2. U znanstvenoj studiji koja je rangirala zasitnost 38 uobičajenih namirnica, zobena kaša zauzela je visoko treće mjesto, a čak prvo mjestu među najzasitnijim namirnicama za doručak.

  • Zob može pomoći ublažavanju opstipacije

Starije osobe često imaju problema otežanim pražnjenjem crijeva zbog nedovoljno učestalog i nepravilnog motaliteta crijeva. Kako bi se riješili tih problema, stariji često posežu za laksativima. Međutim, uzimanje laksativa pokazuje i različite nuspojave kao što su gubitak kilograma i dehidracija.

Znanstvene studije su pokazale su da zobene mekinje, vanjski sloj zrnja bogatih vlaknima, mogu pomoći ublažavanju opstipacije kod osoba starije dobi.

Zaključno, zob se može ubrojiti među najzdravije žitarice budući da je odličan izvor nutrijenata. Također, beta glukani pružaju brojne zdravstvene koristi, a snižavanje razine kolesterola u krvi i očuvanje zdravlja srca samo su neke od njih. Uz to, zob značajno pridonosi osjećaju sitosti te može smanjiti apetit i pomoći vam da unesete manji broj kalorija. Iz svih navedenih razloga preporučujemo da uvrstite zob u barem jedan obrok na dan i sami se uvjerite u dobrobiti ove svestrane žitarice.

Pošalji prijatelju na email

Komentari