Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Zob je žitarica koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Moderna znanost rasvijetlila je koje su tvari zaslužne za povoljna djelovanja zobi. Naime, radi se o prehrambenim vlaknima topljivim u vodi.

Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz zobi djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina. Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina, te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno polučuje dulji osjećaj sitosti.

Tijekom prolaska kroz probavni sustav, vlakna iz zobi tvore gel s vodenom komponentom, te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Na taj način održava se zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma.

Danas se na tržištu mogu naći brojni proizvodi od zobi, ali i oni kojima je dodana zob, kako bi se obogatio njihov sadržaj vlakana. Posebno je interesantan čaj od zobi koji se može piti u svakoj prilici, a preporučuje se osobama s povišenom razinom kolesterola i dijabetičarima. Najbolje prija kad je zaslađen finim domaćim medom.

Nutritivni sastav zobi (1 šalica, 145 kcal)

Nutrijent
Količina
Mangan 1,4 mg
Selen 18,9 µg
Fosfor 177,8 mg
Triptofan 0,1 g
Vitamin B1 0,3 mg
Magnezij 56,2 mg
Prehrambena vlakna 4,0 g
Natrij 374,4 mg
Bakar 0,1 mg
Cink 1,1 mg
Proteini 6,1 g

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: žitarice,

Komentari