Vitaminoteka

Datum objave: 29. 12. 2022.

U blagdansko doba često posežemo za kvalitetnim sirovinama koji daju posebno bogatstvo okusa domaćim kolačima. Bademi su zasigurno jedna od namirnica koje se u različitim oblicima nalaze na blagdanskim trpezama – bilo u kolačima, bilo servirani uz lovorov list, suhe smokve i druge orašaste plodove, na tradicionalan način.

Nažalost, u našim će se blagdanskim kolačima uglavnom naći kalifornijski bademi, a tek će rijetki sretnici svoje blagdane zasladiti autohtonim hrvatskim plodovima. Kalifornija je, naime, najveći svjetski proizvođač i izvoznik badema.

Nutritivna vrijednost namirnice 

Badem je orašasti plod iznimnog nutritivnog profila i okusa. Sadrži značajan udio jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline – iste one masne kiseline koja prevladava u maslinovu ulju. Važan je izvor vitamina E, mangana, magnezija i kalija.

Četvrtina šalice zadovoljava čak 45 % dnevnih potreba za vitaminom E i manganom te trećinu dnevnih potreba za magnezijem.

Zbog povoljnog nutritivnog profila ima dokazano povoljno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila, a osobe koje zamijene dio zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima porijeklom iz badema mogu na prirodan način sniziti razinu štetnog, LDL kolesterola.

Utjecaj na zdravlje

Prema rezultatima nedavno provedene znanstvene studije, konzumiranje badema značajno povćava razinu crvenih krvnih zrnaca i vitamina E u plazmi te istovremeno utječe na smanjenje razine kolesterola. Osobama kojima su bademi osiguravali 10% ukupno unesene energije, razina vitamina E povećala se za 13,7%. Osobama kojima su bademi osiguravali 20% ukupno unesene energije razina istog vitamina povećala se za 18,7% te se istodobno razina ukupnog kolesterola snizila za 5%, a razina «lošeg» LDL kolesterola za 7%.

Bademe valja jesti neljuštene jer je u kori badema smještena glavnina fitokemikalija flavonoida. Identificirano je 20 različitih flavonoida s antioksidativnim djelovanjem u kori badema.

Također, otkriveno je da antioksidativno djelovanje flavonoida iz badema posebno dolazi do izražaja kada djeluju zajedno s vitaminom E.

Osim što polučuje povoljno djelovanje na zdravlje, ima posebnu teksturu i blag, sladak okus, a dodatno mu ide u prilog činjenica da se tradicionalno smatra afrodizijakom za muškarce. Naime, badem je bogat aminokiselinom argininom koja igra važnu ulogu u sintezi dušičnog oksida koji je odgovoran za vazodilataciju (širenje krvnih žila) i postizanje erekcije. Adekvatan unos arginina važan je za broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Bademi u kuhinji

Bademi su jedna od onih svestranih namirnica koje je izuzetno jednostavno uključiti u svakodnevnu prehranu. Nasjeckani bademi ili bademi u listićima obogatit će svaku zobenu kašu ili granolu za doručak, ali i maštovitu salatu ili kremastu juhu za ručak ili večeru. Osim toga, odlično se uklapaju i u razne priloge, namaze i pesta, a među slanim jelima posebno pristaju različitim jelima od piletine ili ribe. Posljednjih godina vrlo su popularni i bademovo „mlijeko”, odnosno biljni napitak od badema koji se koristi kao zamjena za uobičajeno mlijeko, ali i "maslac" od badema kao biljna zamjena za maslac.

Primjena badema u pripremi kolača i slastica uistinu je neograničena. Ne postoji slastica u koju se ovi autohtoni orašasti plodovi ne mogu uklopiti. Rapska torta, smokvenjak, skradinska torta, baškotini i mandulat samo su neke od poznatih hrvatskih slastica od badema kojima se posebno ponosimo i pripremamo u blagdansko vrijeme.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bademi, orašasti plodovi, voće,

Komentari