Darija Vranešić Bender

Datum objave: 21. 09. 2023.

Ljudi konzumiraju žitarice i proizvode žitarica već barem 10000 godina, a žitarice za doručak prehrambena su navika sve većeg broja ljudi. No, jeste li se ikada zapitali kako je nastala kategorija žitarica za doručak, proizvoda koje danas možemo nabaviti na svakom koraku, u raznim okusima i oblicima?

Tvorcem müslija smatra se Dr. Maximilian Bircher Benner, koji je rođen 1867. godine u Švicarskoj, Aarau. Bio je revolucionarnog duha, a smatra se da je odlučio postati liječnikom jer je imao zdravstvenih problema u djetinjstvu. Posebnu važnost pridavao je pravilnoj prehrani. Smatrao je da sirova vegetarijanska prehrana ima iscjeljujuća svojstva, što se kosilo sa stavom tadašnje medicinske zajednice. To ga je i koštalo članstva u Društvu liječnika. Godine 1904., Max Bircher osnovao je sanatorij "Lebendige kraft" (Sila života), gdje je primjenjivao svoje spoznaje s područja istraživanja prehrane.

Temeljeno na svojem radu, razvio je "Bircher Müesli", prvi müsli koji je kasnije postao poznat diljem svijeta. Sastojao se od zobenih pahuljica, sirovih jabuka, mlijeka u prahu, orašastih plodova i soka od limuna. Uz pomoć ove hrane postigao je zadivljujuće rezultate kod velikog broja svojih pacijenata. Prvi komercijalni muesli proizvod proizvela je i lansirala tvrtka Bio familia u Švicarskoj, 1959. godine.

Nutritivni sastav muesli žitarica

Žitne pahuljice (muesli) su mješavina žitarica koje se obično konzumiraju za doručak. Uglavnom se sastoje od zobenih, pšeničnih i kukuruznih pahuljica, a ponekad su im dodani i orašasti plodovi, suho voće, med, začini ili čokolada. Najčešće se poslužuju s mlijekom ili jogurtom, ali mogu poslužiti i kao ravnopravna namirnica u vrhunskim kulinarskim kreacijama.

Visok udio prehrambenih vlakana, bogatstvo prirodnih vitamina, malo masnoća i složeni ugljikohidrati čine muesli idealnim odabirom za doručak modernih, zaposlenih ljudi. Nakon uživanja u muesliju, razina šećera u krvi povećava se polagano. Stoga muesli osigurava dulji osjećaj sitosti, a pritom se nije potrebno odricati od odličnog okusa.

Iako su žitne pahuljice i prirodno bogate mnogim vrijednim nutrijentima, idealna su namirnica za obogaćivanje vitaminima, mineralima, probioticima, prebioticima i prehrambenim vlaknima. Obogaćivanje žitarica može nam omogućiti ostvarivanje 100%-tne PU vrijednosti (vrijednost preporučene dnevne doze) za širok spektar nutrijenata. Pri odabiru žitarica mudro je posegnuti za cjelovitim žitnim pahuljicama koje su obogaćene primjerice kacijem, folnom kiselinom ili antioksidansima, a ujedno valja proučiti deklaraciju i provjeriti udio šećera. Naime, neke žitne pahuljice, posebice one namijenjene djeci mogu biti dodatno zaslađene kako bi bile privlačnije mališanima.

Nutritivna vrijednost žitnih pahuljica razlikuje se od proizvoda do proizvoda, ovisno o dodacima koje sadrže (orašaste plodove, suho voće, čokoladu, med, šećer). U nastavku je prikazana nutritivna vrijednost hrskave mješavine žitarica s dodatkom suhog voća, vitamina, prehrambenih vlakana i omega-3 masnih kiselina.

Nutritivne vrijednosti

100 g mueslija

Energetska vrijednost

1780 kJ (425 kcal)

Bjelančevine

8 g

Ugljikohidrati

57 g

od toga šećer

21 g

Masti

18 g

zasićene masne kiseline

5 g

jednostruko nezasićene masne kiseline

9 g

višestruko nezasićene masne kiseline

3.5 g

od toga alfa-linolenska masna kiselina

1.0 g

prehrambena vlakna

12 g

natrij

0.13 g

Vitamini

 

Provitamin A (beta-karoten)

4.8 mg

Vitamin C

60.0 mg

Vitamin E

10.0 mg

Vitamin B1

0.7 mg

Vitamin B2

0.8 mg

Vitamin B6

1.0 mg

Vitamin B12

0.5 µg

Pantotenska kiselina

3.0 mg

Niacin

9.0 mg

Folna kiselina

100.0 µg

Biotin

75.0 µg

Zdravstveni učinci konzumiranja žitnih pahuljica

Podaci prikupljeni tijekom američkog nacionalnog istraživanja "Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III)", od 1988. do 1994. godine, analizirali su se kako bi se utvrdila povezanost vrste zajutarka, ukupnog energetskog unosa i indeksa tjelesne mase. Utvrđeno je da osobe koje za zajutrak konzumiraju žitarice ili peciva imaju značajno niži indeks tjelesne mase od osoba koje ne zajutarkuju ili konzumiraju meso i jaja. Osobe koje konzumiraju meso i jaja za zajutrak imale su najveći ukupan energetski unos i najviši indeks tjelesne mase.

U uglednom časopisu Obesity objavljena je studija znanstvenika s Harvard Medical School kojom je utvrđen smanjen rizik od dijabetesa tip 2 u muškaraca koji konzumiraju žitarice za doručak. U istraživanju je sudjelovalo čak 21152 ispitanika prosječne dobi 53 godine. Ispitanici su praćeni tijekom 19 godina i tijekom tog razdoblja u 1958 ispitanika je dijagnosticiran dijabetes. Utvrđeno je da su ispitanici koji su imali visok unos žitnih pahuljica, osobito cjelovitih žitarica, a ne rafiniranih, imali niži rizik obolijevanja od dijabetesa.

I ranije provedene studije ukazale su na brojne blagotvorne učinke žitnih pahuljica na zdravlje, zapravo radi se o jednoj od rijetkih industrijskih namirnica koja ima besprijekornu nutricionističku reputaciju. Osobe koje konzumiraju žitne pahuljice za doručak imaju niži indeks tjelesne mase, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, a nedavno je dokazano da muškarci koji redovito konzumiraju integralne žitne pahuljice imaju nižu stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i općenito manju smrtnost.

Zbog odličnog nutritivnog sastava i niskog udjela natrija žitne pahuljice preporučuju se za prevenciju i terapiju kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka. Zbog bogatstva neprobavljivih vlakana smatra se da imaju povoljan učinak na probavni sustav, regulaciju šećera u krvi i mogu pružiti zaštitu od karcinoma kolona.

Ipak, kako bi uživali u svim navedenim blagodatima valja posegnuti za žitnim pahuljicama od cjelovitog zrna i bez dodatka šećer, a kod povišenog kolesterola posebno su vrijedne žitarice na bazi zobi, odnosno zobene pahuljice.

Savjet za doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu i nikako ga ne bi smjeli zapostavljati. Česta isprika je nedostatak vremena za pripremu kvalitetnog obroka, međutim, odlučite li se na žitarice s visokovrijednim fermentiranim mliječnim proizvodom, za pripremu i konzumiranje trebat će Vam oko 5 minuta. Vjerojatno toliko možete izdvojiti!

Želite li niskokaloričan jutarnji obrok, odaberite kukuruzne pahuljice i prelijte ih obranim mlijekom, ili fermentiranim mliječnim proizvodima sa niskim udjelom mliječne masti. Ako pak imate potrebu za visokokaloričnim jutarnjim obrokom, odaberite muesli s dodanim komadićima voća, orašastim plodovima i čokoladom te ih prelijte mlijekom sa višim udjelom mliječne masti.

Odličan primjer zdravog doručka, naročito za školarce, je tzv. „Oslo doručak“: zobene pahuljice se namoče uvečer u mlijeko. Ujutro se smjesa zagrije, doda žličica meda i sitno naribana mrkvica ili jabuka te doda još vrućeg mlijeka. Po želji se može dodati i bilo kojeg suhog voća. Takav doručak ima odličnu nutritivnu vrijednost, jer se sastoji od vrijednih žitarica, a sadrži i mnoštvo vitamina i minerala te prehrambenih vlakana te proteina i kalcija porijeklom iz mlijeka.

Šest savjeta za posluživanje

  1. Klasičnom muesliju možete dodati raznoliko sezonsko voće.
  2. Muesliju dodajte ribanu jabuku s limunovim sokom.
  3. Muesli možete poslužiti i sa svježim voćnim sokom, umjesto s mlijekom.
  4. Umjesto sa šećerom, zasladite svoj muesli medom, a začinite ga cimetom.
  5. Dodatak voćnog jogurta ili vrhnja učinit će vaš obrok izdašnijim.
  6. Obične zobene pahuljice sa suhim voćem najbolje je natopiti mlijekom, pustiti da odstoje i poslužiti ohlađene.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bircher, doručak, muesli, žitarice,

Komentari