Petra Vlak

Datum objave: 02. 03. 2023.

Poriluk (lat. Allium porrum) luk purjak ili glavati purić, zeleni je brat luka i češnjaka. Podrijetlom iz središnje Azije, na jelovniku je od davnina. Još su ga stari Egipćani, a zatim i Rimljani koristili u svojoj kuhinji, posebno tijekom pripreme raskošnih gozbi.

Tijekom srednjeg vijeka, poriluk je stigao u Europu, gdje je i danas cijenjen. Zanimljivo je kako se upravo poriluk nalazi na nacionalnom grbu Walesa, te se smatra nacionalnim povrćem te zemlje.

Nutritivna vrijednost namirnice

Poriluk je povrće koje se ističe izrazitom nutritivnom gustoćom, što znači da 100 grama kuhanog poriluka ima svega tridesetak kalorija. Male energetske vrijednosti, a izrazito bogat hranjivim tvarima kao što su karotenoidi, posebno beta-karoten, koji je provitamin vitamina A. Beta-karoten se u našem organizmu pretvara u vitamin A koji je izuzetno važan za zdravlje očiju, imunosnog i reproduktivnog sustava.

Poriluk je izvrstan izvor vitamina C, a najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima.

Poriluk je i dobar izvor kalija, te vitamina B skupine, ali i malih količina bakra, željeza i folata. Zanimljivo je kako je poriluk i dobar izvor mangana, koji može pomoći u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), a povoljno djeluje i na zdravlje štitnjače. Poriluk je i bogat izvor antioksidansa, posebice polifenola te sumpornih spojeva koji pomažu u detoksikaciji organizma.

Utjecaj na zdravlje

Zdravlje srca

Polifenoli i sumporni spojevi iz poriluka pozitivno djeluju na smanjenje upalnih procesa u organizmu te štite zdravlje srca i krvnih žila. Kamferol, polifenol protuupalnog djelovanja povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanog udara te smrti uzrokovane srčanožilnim bolestima. Također, poriluk je i izvor alicina, jednog od najpoznatijih spojeva sumpora s brojnim pozitivnih djelovanjima na zdravlje cijelog organizma. Alicin ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, štiti zdravlje srca tako što može smanjiti razinu kolesterola u krvi i krvni tlak te djelovati preventivno na stvaranje ugrušaka u krvi.

Zdravlje probavnog sustava

Poriluk je bogat fruktooligosaharidima i inulinom, vlaknima koja djeluju kao prebiotici, odnosno kao hrana dobrim bakterijama, probioticima. Opće je poznato koliko su ove korisne bakterije važne za probavni sustav, ali i sustavno zdravlje čovjeka.

Gubitak suvišnih kilograma

Kao što smo već spomenuli, poriluk ima malu energetsku vrijednost, zbog čega vrijedi biti dijelom svakog redukcijskog jelovnika. Također, poriluk je i izvrstan izvor prehrambenih vlakana, čija konzumacija može produljiti osjećaj sitosti te smanjiti apetit zbog čega ćete prirodno htjeti jesti manje.

Antikarcinogeno djelovanje

Naveli smo kako je poriluk izvrstan izvor brojnih hranjivih tvari koje imaju blagotvorne učinke na zdravlje cijelog organizma. Tako se primjerice, polifenolni spojevi iz poriluka povezuju sa smanjenjem rizika od razvoja kroničnih bolesti, posebice karcinoma. Također, prethodno spomenuti spoj sumpora, alicin, uz brojna druga pozitivna djelovanja, štiti i od karcinoma.

Istraživanja su pokazala kako se povećan unos povrća iz porodice Alliaceae poput luka, češnjaka, poriluka i vlasca, povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja karcinoma debelog crijeva.

Poriluk u kuhinji

Ako je i vama bakino varivo od poriluka prva asocijacija, niste jedini. Iako je upravo varivo jedan od najčešćih načina pripreme poriluka, postoje brojni drugi načini pripreme. Poriluk je izvrstan u različitim prhkim pitama, omletima ili tjesteninama, a može se kombinirati i sa različitim mahunarkama poput leće ili slanutka. Karamelizirani poriluk savršen je dodatak svakom jelu, posebno jelima od mesa ili gljiva. Također, zimski period idealan je za isprobavanje različitih gustih juha, poput juhe od poriluka i pastrnjaka ili šumskih gljiva.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: poriluk,

Komentari