Vitaminoteka

Datum objave: 20. 10. 2004.

Začini su osušeni aromatični dijelovi biljke - sjemenka, bobica, korijen, mahuna, i ponekad lišće - koje najčešće rastu u toplijim krajevima. S obzirom na brojnost botaničkih vrsta i različite dijelove biljke koji se koriste kao začin, začini mogu značajno doprinijeti raznolikosti prehrane.

U prošlosti, medicinska i kulinarska upotreba začine se nisu promatrale zasebno, i s dobrim razlogom: ljudi su prepoznali vrijednost začina i istovremeno njihovu potencijalnu toksičnost.

Biljke imaju sposobnost sinteze različitih kemikalija, i znanje o njihovim ulogama u biljci može povećati naše znanje o mehanizmima kojima fitokemikalije mogu pomoći ljudima. U biljkama, ove tvari služe da bi privukle poželjne i odbile nepoželjne organizme, služe za zaštitu i reagiraju na promjene u okolišu.

U ljudi, njihova djelovanja se mogu upotpunjavati ili preklapati, uključujući antioksidativno djelovanje, modulaciju enzima za detoksikaciju, stimulaciju imunološkog sustava, ublažavanje upala, modulaciju metabolizma steroida, te antibakterijsko i antiviralno djelovanje. Kuhinja s obiljem začina, uz obilje voća i povrća, može dodatno pojačati kemoprotektivni kapacitet nečije prehrane.

Začini su nekad bili vrlo skupi, smatrani su luksuzom i začine je bilo teško nabaviti. Stoljećima su bili najvažnija i vrlo unosna izvozna roba iz Azije u Europu. Danas je to teško razumjeti. Posebno je srednjovjekovna kuhinja poznata po upotrebi velikih količina začina.

Prosječno domaćinstvo iz 16. stoljeća godišnje je trošilo 2,2 kg papra, 1,1 kg đumbira, 1,4 kg cimeta, 0,6 kg klinčića i 0,6 kg muškatnog oraščića.

Začinima se prikrivao loš okus hrane koju nisu imali kako konzervirati i otud popularnost papra koji se koristio za prikrivanje lošeg okusa mesa.

Zaključak istraživanja o svrsi upotrebe začina provedenih u različitim dijelovima svijeta je da se koriste zbog reduciranja broja slučajeva trovanja hranom ili bolesti uzrokovanih zdravstveno neispravnim namirnicama.

Sol i papar ne bi trebali biti jedini začini koje ćete koristiti u kuhanju. Važno je znati koji začin upotrijebiti za koju namirnicu:

  • lovorov list, bosiljak i timijan za govedinu
  • curry, đumbir ili kadulju za piletinu
  • kim, luk i šafran za rižu
  • cimet, klinčić i muškatni orah za voće

Suhe začine dodajte na početku, a svježe na kraju kuhanja, i upotrijebite veću količinu.

Mr.sc. Zvonimir Šatalić, dipl.ing. nutricionist

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari