Darija Vranešić Bender

Datum objave: 26. 08. 2021.

Okus je jedan od najboljih razloga za konzumaciju kupina. Ipak, uz ovu nezanemarivu karakteristiku, kupine su, poput ostalog bobičastog voća, nutritivne „zvijezde“.

Nutritivna vrijednost namirnice

Šaka ovog moćnog voća osigurava snažan nutritivni tim vitamina C, E, folne kiseline te minerala kalija, mangana i magnezija. Povrh navedenoga, šaka kupina osigurava 8 grama prehrambenih vlakana, uključujući pektin koji dokazano blagotvorno djeluje na sniženje razine kolesterola. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine mogu značajno doprinijeti smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti probavnog sustava poput divertikuloze, kao i biti vrijedan saveznik pri smanjenju suvišne tjelesne mase.

Sjemenke kupina, osim vlakana, sadrže i visoke razine elagične kiseline, snažnog antioksidansa koji se na različite načine bori protiv kroničnih bolesti. Istraživanja pokazuju da kuhanje ne uništava elagičnu kiselinu pa čak i džemovi, kompoti i druge prerađevine kupina dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodovima kupina.

Izrazito plava i ljubičasta boja kupina potječe od flavonoida antocijana, a osim boje, antocijani svojom snažnom antioksidativnom antivnošću kupinama osiguravaju na zdravlje blagotvorno djelovanje, posebice usmjereno ka održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava i prevenciji određenih malignih bolesti.

Kupine su prirodan izvor salicilata, aktivne supstance koja je sastojak aspirina, a zbog visokog sadržaja tanina smatraju se adstringentom, sredstvom koje ima svojstvo da potakne stezanje tkiva. Pokazano je i da tanini imaju ulogu u smanjenju lakših krvarenja te mogu pomoći u olakšavanju dijareje kao i simptoma crijevne upale.

Nedavno se bobičasto voće počelo isticati kao vodeći izvor fitoestrogena, tvari za koje se vjeruje da pozitivno utječu na zdravlje žena. Fitoestrogeni su biljni derivati estrogena, i djeluju kao prirodna forma estrogena, a poseban interes znanstvenika izazivaju zbog potencijalne uloge u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

Mjereći razinu fitoestrogena u 9 različitih vrsta bobičastog voća, znanstvenici Sveučilišta u Helsinkiju zaključili su da najveću razinu fitoestrogena imaju jagode, a odmah za njima slijede kupine.

Utjecaj na zdravlje

Uz navedeno, zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protuupalno, antibakterijsko te zaštitno djelovanje na funkciju krvnih žila.

Karcinom debelog crijeva

Temeljem prijašnjih istraživanja koja su pokazala da kupine imaju snažna antioksidativna, protukarcinogena, protuneurodegenerativna i protuupalna svojstva, istraživači su nastojali ispitati i potencijalni utjecaj na prevenciju karcinoma crijeva.

U svom istraživanju, koristili su dvije vrste miševa kod kojih je induciran ili razvoj karcinoma crijeva ili razvoj kolitisa. Kolitis je upalno stanje debeloga crijeva koje može doprinijeti razvoju raka crijeva.

Među obje vrste miševa, nasumice su odabrani oni koji će, tijekom 12 tjedana, biti hranjeni zapadnjačkim načinom prehrane, koji dokazano sa sobom nosi rizik od razvoja raka crijeva i kolitisa, ili istom prehranom dopunjenom 10%-tnim, smrznutim sušenim prahom kupina.

Istraživači su utvrdili da je kod obje vrste miševa, prehrana nadopunjena kupinama, polučila širok spektar zaštitnih djelovanja u crijevima i rektumu, te inhibirala nastanak tumora.

Kod jedne vrste miševa incidencija tumora smanjila se za 45%, a broj tumora za 60%, dok su se kod druge vrste miševa incidencija i broj tumora smanjili za 50%.

Bobičasto voće čuva mozak

Postoje jasni dokazi da konzumacija borovnica, kupina, jagoda i ostalog bobičastog voća ima pozitivni učinak na mozak, a možda može i spriječiti slabljenje pamćenja povezano sa starenjem.

Produljenje životnog vijeka sa sobom nosi i veći broj slučajeva Alzheimerove bolesti i ostalih oblika demencija odnosno oštećenja funkcija mozga povezanih sa starenjem.

Zadnja istraživanja sve više potvrđuju učinkovitost bobičastog voća u usporenju starenja mozga. Svoju pozitivnu ulogu bobičasto voće ostvaruje na nekoliko načina:

• zbog velikih količina antioksidansa sprječava oštećenje stanica mozga uzrokovano slobodnim radikalima;

mijenja način prijenosa informacija između živčanih stanica; na taj se način sprečava upala koja može oštetiti živčane stanice. Posljedično se poboljšavaju motoričke i spoznajne funkcije mozga.

Crtice o kupinovom vinu

Kupinovo vino poznato je po izrazito bogatom sadržaju različitih vitamina i minerala te organskih i anorganskih sastojaka koji mu daju veliku nutritivnu i zdravstvenu vrijednost. Naročito je značajna količina željeza i vitamina grupe B i C. Prisutni su i znatni udjeli fosfora, magnezija, kalcija, šećera, pektina i nešto provitamina A.

Kiseline kupinovog vina svojim su sastavom slične kiselinama želučanog soka i stoga pomažu u probavi hrane, naročito proteina.

Kupinovo vino bogati je prirodni izvor željeza. Željezo je sastavni dio hemoglobina odgovornog za prijenos kisika krvotokom do stanica. U slučaju pomanjkanja željeza usporava se prijenos kisika, stanice ga tada ne dobivaju dovoljno i organizam pokazuje znakove slabosti. Kako se željezo ne može sintetizirati u organizmu, nužno ga je unijeti u organizam da bi se opskrba kisikom normalizirala.

Što se tiče gastronomske strane, gurmani znaju da se kupinovo vino mora savršeno slagati s posluženim specijalitetima i biti ohlađeno na temperaturi od 16ºC. Poslužuje se kao aperitivno vino neposredno prije jela, zatim uz sir i jela od sira, divljač i tamno meso te uz slastice, kao desertno vino. Vino se izvrsno kombinira s pikantnim plemenitim sirevima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kupine, kupinovo vino,

Komentari