Tena Škunca

Datum objave: 16. 11. 2023.

Složit ćete se s nama kada kažemo da niti jedno voće ne nagovještava dolazak hladnih zimskih dana kao mandarine.

Mandarina je član znamenite porodice agruma, na drugom je mjestu po uzgoju među svim vrstama agruma, odmah nakon naranče. Mandarine se danas uzgajaju uglavnom u jugoistočnim Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, sjevernoj Africi i Izraelu.

Kada govorimo o (neprskanim) mandarinama, i mesnati dio i kora ovog voća imaju svoju nutritivnu vrijednost. Mandarine su idealne kao međuobrok, vrlo ih je jednostavno pretvoriti u osvježavajući cijeđeni sok ili smoothie, ali i ukusnu marmeladu ili malo drugačiji preljev za salatu.

Nutritivna vrijednost namirnice

Unatoč svojoj sićušnoj veličini u odnosu na druge agrume, mandarine se mogu pohvaliti impresivnim nutritivnim sastavom, a sadrže čak 85% vode. U tablici 1. donosimo energetsku i nutritivnu vrijednost jedne mandarine srednje veličine (88 g).

Tablica 1. Nutritivna vrijednost jedne mandarine srednje veličine (88 g)

  Količina
Energetska vrijednost 47 kcal
Proteini 0,7 g
Masti 0 g
Ugljikohidrati 12 g
Prehrambena vlakna 2 g
Vitamin C 26% PU

Kao što je prikazano u tablici, mandarine su odličan izvor vitamina C, nutrijenta koji nedvojbeno stoji iza većine pozitivnih djelovanja mandarina. Nije slučajno što ovo voće dozrijeva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze te je preporučljivo posegnuti za mandarinama u svrhu prevencije ovih nevolja.

Vitamin C iz mandarine bolje će se apsorbirati i njegova će učinkovitost biti veća zbog udjela bioflavonoida koji potpomažu djelovanje vitamina C.

Mandarine su ujedno i jedan od najkoncentriranijih izvora beta – kriptoksantina, narančastog pigmenta iz skupine karotenoida koji djeluje kao antioksidans, a u tijelu se pretvara u vitamin A.

Utjecaj na zdravlje

Antioksidativno djelovanje

Mandarine i kora mandarine odličan su izvor antioksidansa, poput vitamina C, beta - kriptoksantina te flavonoida naringina, hesperidina, tangeretina i nobiletina. Svi ovi vrijedni sastojci štite naš organizam tako da neutraliziraju štetno djelovanje oksidativnog stresa koji nastaje kao posljedica nakupljanja slobodnih radikala, spojeva koji se povezuju s razvojem kroničnih bolesti, poput bolesti srca i krvnih žila, artritisa i karcinoma.

Zdravlje imuniteta

Konzumacijom mandarina možemo doprinijeti zdravlju našeg imuniteta budući da sadrže zavidne količine vitamina C. Vitamin C u mandarinama može pomoći u zaštiti od virusa i bakterija djelujući na T – stanice imunosnog sustava. Naime, istraživanja pokazuju da vitamin C utječe na razvoj i funkciju ovih važnih stanica našeg imuniteta.

Zdravlje kože

Budući da vitamin C utječe na proizvodnju kolagena, mandarine zbog sadržaja ovog vitamina mogu biti od koristi i u održavanja zdrave i blistave kože. Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu, a odgovoran je za strukturu, snagu i stabilnost vezivnog tkiva, uključujući i naše kože. Kako starimo, razina kolagena u tijelu opada. Vitamin C potiče sintezu kolagena, što u konačnici smanjuje znakove starenja, kao što su bore. Osim toga, antoksidativna svojstva vitamina C mogu pomoći u smanjenju znakova starenja na način da usporavaju oštećenja kože uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala.

Mandarine u kuhinji

Iako ih je najslađe pojesti kao brzi međuobrok, mandarine su svestrana namirnica te ih je vrlo lako uklopiti u slana i slatka jela. U nastavku vam donosimo nekoliko brzih ideja kako iskoristiti mandarine u kuhinji:

  • Ogulite ih i napravite šarenu voćnu ili voćno – povrtnu salatu.
  • Neprskanu koricu i cijeđeni sok iskoristite u pripremi koktela, preljeva za salatu, ali i sočnih kolača i slastica.
  • Sok mandarine iskoristite u pripremi marinada za piletinu ili ribu.
  • Ubacite ih u jogurt ili prekonoćnu zobenu kašu za nutritivno bogati doručak.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mandarine, voće,

Komentari