Vitaminoteka

Datum objave: 28. 04. 2022.

Bob svrstavamo u mahunarke koje obiluju hranjivim tvarima. Općenito, možemo reći da su mahunarke povrće najbogatije proteinima, pa se tako i u sastavu boba ističu visokovrijedni proteini koji predstavljaju izvor esencijalnih aminokiselina ali i energije, obzirom da osiguravaju više od 20% ukupne energetske vrijednosti boba.

Nutritivna vrijednost boba

Proteini mahunarki se odlično nadopunjuju onima iz žitarica te se svakako preporuča njihovo kombiniranje prilikom pripremanja obroka jer se na taj način organizmu osiguravaju sve esencijalne aminokiseline.

Iako siromašan mastima, bob sadrži omega - 6 masne kiseline te nešto manje omega -3 masnih kiselina. Zajedno s prehrambenim vlaknima i fitonutrijentima te masne kiseline umanjuju rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Fitonutrijenti sadržani u bobu također pokazuju antikarcinogeni i antioksidativni učinak, dok netopljiva prehrambena vlakna osiguravaju redovitu probavu te pridonose osjećaju sitosti zbog sposobnosti apsorpcije vode.

Utjecaj na zdravlje

Mahunarke se dosta dugo razgrađuju u probavnom sustavu što omogućuje postupan ulazak glukoze u krv te ovu namirnicu čini vrlo pogodnu za osobe s dijabetesom.

Bob predstavlja dobar izvor vitamina B skupine, posebno vitamina B1 i B2, koji imaju neophodnu ulogu u procesu stvaranje energije iz ugljikohidrata, proteina i masti. U većoj količini nalazimo folnu kiselinu koja igra važnu ulogu pri začeću i tijekom trudnoće u razvoju genetičkog materijala, pa je za žene reproduktivne dobi vrlo bitan svakodnevni unos preporučenih količina folata. Folna kiselina također sudjeluje u sintezi krvnih stanica, imunološkom sustavu i snižavanju razine homocisteina, koji je u povišenim koncentracijama rizični čimbenik za razvoj bolesti srca i krvožilja

Od minerala u bobu, ističu se željezo, magnezij, fosfor, mangan i bakar. Željezo je od velike važnosti za organizam jer kao sastavni dio hemoglobina transportira kisik do svih stanica u organizmu.

Redovita konzumacija boba i drugih mahunarki može osigurati dovoljne količine željeza i spriječiti pojavu anemije, što je posebno bitno za vegetarijance i vegane kojima je povrće glavni izvor željeza.

Bob u kuhinji

Sjemenke mladog boba nježnog su okusa i odličan su dodatak različitim jelima, poput kremastih juha, rižota, tjestenine te toplih i hladnih salata. Kuhani bob začinjen maslinovim uljem i češnjakom poslužit će kao jednostavan i ukusan prilog ribi ili mesu. Pomiješate li pak kuhani bob s limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima po želji te sve zajedno izmiksate, dobit ćete predivan i svestrani namaz koji možete poslužiti uz bruskete ili štapiće od povrća.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bob, mahunarke,

Komentari