Josip Rešetar

Datum objave: 05. 07. 2017.

Novije istraživanje je pokazalo da konzumacija čaja u žena utječe na epigenetičke promjene koje su povezane s karcinomom i metabolizmom hormona estrogena.

Već je pokazano u prijašnjim istraživanjima da konzumacija hrane i napitaka može utjecati na ekspresiju gena. Dodatno, sve je veći broj istraživanja koja crijevnu mikrobiotu smatraju posrednikom između hrane koju konzumiramo i epigenetičkih promjena. Vođeni upravo takvim promišljanjima, znanstvenici su u aktualnom istraživanju htjeli saznati može li unos čaja i kave voditi do epigenetičkih promjena kod muškaraca i žena.

U istraživanju su korišteni podaci četiri europske kohorte u koje je bilo uključeno 3096 ispitanika. Promatran je prosječan unos čaja i kave među ispitanicima. Također je ocjenjivana kvaliteta krvi ispitanika s obzirom na DNA metilaciju, budući da je metilacija pouzdan indikator promjena u ekspresiji gena.

Rezultati su pokazali da konzumacija kave nije utjecala na stupanj metilacije kod oba spola. S druge strane, konzumacija čaja je bila povezana sa drugačijim stupnjem metilacije kod žena na 28 genomskih područja, dok kod muškaraca nije došlo do nikakvih promjena. Pronađeno je da konzumacija čaja kod žena bitno utječe na ekspresiju gena DNAJC16 i TTC17 koji se povezuju s metabolizmom estrogena i karcinomom.

Zaključno, znanstvenici vjeruju da konzumacija čaja uistinu može utjecati na epigenetičke promjene koje se povezuju s karcinomom. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdilo jesu li epigenetičke promjene inducirane konzumacijom čaja pozitivne ili negativne.

Izvor: Human Molecular Genetics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj, kava, nutrigenomika, Zdravlje žene,

Komentari