Vitaminoteka

Datum objave: 25. 05. 2023.

Smatra se da zeleni grašak potječe iz centralne Azije i Europe, a sastavni je dio jelovnika već tisućama godina.

Štoviše, grašak se spominje u Bibliji, a slavljen je u egipatskoj, grčkoj i rimskoj civilizaciji. Za popularizaciju ove namirnice zaslužan je francuski kralj Luj XIV, koji je grašak proglasio sastavnim dijelom jelovnika zabava na francuskom dvoru.

Nutritivna vrijednost namirnice

Grašak zapravo predstavlja sjemenku biljke latinskog naziva Pisum sativum koja pripada porodici mahunarki. Iako se može konzumirati i sirov, čak 95% graška na tržištu dolazi u procesiranom obliku, najčešće smrznutom ili konzerviranom. Bogat je nutrijentima, izvanredan je izvor čak 8 vitamina, 6 minerala, prehrambenih vlakana i proteina.

Nutritivna vrijednost 100 g svježega graška

Energija

81,0 kcal

Ugljikohidrati

14,5 g

   od toga prehrambena vlakna

5,1 g

Proteini

5,4 g

Masti

0,4 g

Vitamin A

765 IU (15% PU)

Vitamin C

40,0 mg (67% PU)

Vitamin K

24,8 µg (31% PU)

Tiamin

0,3 mg (18% PU)

Folat

65,0 µg (16% PU)

Mangan

0,4 mg (21% PU)

Željezo

1,5 mg (8% PU)

Utjecaj na zdravlje

  • Zdravlje kostiju

Zeleni grašak osigurava nutrijente koji su vrlo važni za zdravlje kostiju. Izvanredan je izvor vitamina K1 koji aktivira osteokalcin, protein koji omogućava ugradnju kalcija unutar kosti. Stoga, bez dovoljno vitamina K, proces mineralizacije u kostima ne može se odvijati kako treba.

Zeleni grašak također je dobar izvor vitamina B6 i folne kiseline, vitamina koji utječu na smanjenje razine homocisteina, molekule koja može poremetiti unakrsno povezivanje kolagena u kostima, te tako povećati poroznost kosti i rizik za osteoporozu.

  • Kardiovaskularno zdravlje

Vitamin B6, folna kiselina i vitamin K, vitamini kojih je grašak dobar izvor, sudjeluju u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Jednako kako visoka razina homocisteina utječe na zdravlje kostiju, visoka razina homocisteina može negativno utjecati i na razvoj ateroskleroze, a samim time i na zdravlje čitavog kardiovaskularnog sustava.

Vitamin B6 i folna kiselina reguliraju razinu homocisteina. Vitamin K važan je za proces grušanja krvi.

  • Protiv umora

Grašak je namirnica o kojoj biste svakako trebali razmisliti ukoliko patite od umora. Razlog tome je bogatstvo nutrijenata koji sudjeluju i omogućuju proizvodnju energije. Naime, dobar izvor vitamina B1, pantotenske kiseline i vitamina B6, te dobar izvor riboflavina i niacina, nutrijenata neophodnih za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Pantotenska kiselina igra važnu ulogu u regulaciji stresa jer potiče rad nadbubrežne žljezde, što je osobito važno u razdoblju stresa.

Zeleni grašak je i dobar izvor željeza, minerala čiji nedostatak često rezutira anemijom, umorom i smanjenom funkcijom imunosnog sustava.

  • Protiv malignih bolesti

Grašak osigurava brojne nutrijente, uključujući vitamin C, koji su vrlo važni za odvijanje procesa kojima se organizam brani od oštećenja DNA – oštećenja koja se smatraju pretečom razvoja malignih bolesti.

Brojnim studijama je pokazano da vitamin C može smanjiti rizik od razvoja različitih oblika raka. On predstavlja prvu lijniju obrane organizma i nudi važnu antioksidativnu zaštitu.

Grašak u kuhinji

Grašak je svestrana i rado viđena namirnica u kuhinji. Neizostavan je dio obiteljskih okupljanja, posebice u obliku svima omiljenog priloga rizi - bizi. Osim toga, volimo ga i u sklopu gustih kremastih juha, pirea, rižota i tjestenina, krepkih variva ili jednostavnih povrtnih namaza. Dodate li grašku nekoliko prstohvata omiljenih začina i par kapljica maslinova ulja pa ubacite u vruću pećnicu na 40-ak minuta, dobit ćete izvrsnu grickalicu kojoj neće moći odoljeti niti najveći izbirljivci.

Pošalji prijatelju na email

Komentari