Vitaminoteka

Datum objave: 23. 03. 2023.

Poznato je da kada je zdravlje u pitanju, riba predstavlja poželjnu namirnicu i čini dio jednog od najzdravijih modela prehrane na svijetu, a to je Mediteranska prehrana.

Riba je bogata proteinima visoke kakvoće, sadrži vitamine poput vitamina D i korisne masti poput omega-3 masnih kiselina. Utjecaj ribe i omega-3 masnih kiselina na zdravlje intenzivno se istražuje i čini se da ova namirnica, i vrijedne masti koje sadrži, štiti od bolesti smanjujući rizik od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma i Alzheimerove bolesti.

Rezultati američkog istraživanja objavljenog 2018. dodatno su učvrstili uvjerenje o ribi kao iznimno vrijednoj namirnici, a istraživanje se bavilo proučavanjem utjecaja konzumacije ribe na životni vijek.

Detalji znanstvenog istraživanja

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Internal Medicine koje je obuhvatilo gotovo pola milijuna ispitanika trajalo je čak 16 godina. Tijekom tog vremena znanstvenici su uzimali podatke o prehrani ispitanika i pratili njihovo zdravstveno stanje. Analiza rezultata pokazala je da viši unos ribe i omega-3 masnih kiselina smanjuje ukupnu smrtnost. Naime, muškarci koji su jeli najviše ribe imali su 9% niži rizik od smrtnosti u usporedbi s muškarcima koji su jeli najmanje ribe. Kada su znanstvenici napravili detaljniju analizu otkrili su da su ispitanici s najvišim unosom ribe imali:

  • 10% niži rizik smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila
  • 6% niži rizik smrtnosti od karcinoma
  • 20% niži rizik smrtnosti od respiratornih bolesti
  • 37% niži rizik smrtnosti od bolesti jetre

Slični su rezultati zabilježeni kod žena. Žene koje su jele najviše ribe imale su 10% niži rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i 38% niži rizik smrtnosti od Alzheimerove bolesti, u usporedbi sa ženama koje su jele najmanje ribe.

Znanstvenici su također napravili i izračun zastupljenosti omega-3 masnih kiselina u prehrani svakog ispitnika i došli do zaključka da su muškarci koji su konzumirali najviše omega-3 masnih kiselina imali 15% sniženi rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, dok je kod žena rizik bio snižen 18%.

Ovo istraživanje je najveće istraživanje do sada objavljeno o utjecaju ribe na dugovječnost, a dobiveni dokazi su prilično snažni zbog velikog broja ispitanika obuhvaćenih studijom, kao i ukupnog broja smrti te dugim trajanjem.

Nije sva riba jednako korisna za zdravlje

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dugovječnost, riba, Riba Hrvatske,

Komentari