Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Jedna od mnogih dobrih strana voća je činjenica da se može sušiti tako da konzumentu ostaje dostupno tijekom čitave godine. Iako osušeno, voće još uvijek uspijeva zadržati niz dobrih sastojaka i funkcija blagotvornih za zdravlje

Sušeno voće popularni je međuobrok velikog broja sportaša, pogotovo onih koji sudjeluju u sportovima koji iziskuju velike napore.

Dobar je izvor energije, sadržava značajne količine željeza, kalija, selena te značajne količine minerala i prehrambenih vlakana - što je svakako bolje od velikog broja slatkiša.

Sušeno voće može pomoći osobama koje pate od konstipacije, sadržaj vlakana čini ga blagim laksativom, kao i osobama koje imaju anemiju, zbog značajnog sadržaja željeza. Također, zbog sadržaja kalcija, svrstava se u namirnice koje se preporučuju u svrhu prevencije osteoporoze.

Nutritivna vrijednost nekoliko vrsta sušenog voća

Vrsta voća (75 g)/ Nutrijent 
Breskve
Datulje
Smokve
 Šljive
Proteini 3 mg 1 g 3 g 2 g
Masti 1 g 0
Ugljikohidrati 36 g 49 g 41 g 36 g
Vitamin B3 2 mg 2 mg / 2 mg
Vitamin B5 620 µg 600 µg 290 µg 340 µg
Vitamin B6 125 µg 100 µg 90 µg 112 µg 
Kalcij 32 µg 62 µg 145 µg 30 µg
Magnezij 37 mg 37 mg 53 mg 20 mg
Željezo 3 mg 300 µg 2 g 2 g
Cink 300 µg 88 µg / /

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari