Jedna od mnogih dobrih strana voća je činjenica da se može sušiti tako da konzumentu ostaje dostupno tijekom čitave godine. Iako osušeno, voće još uvijek uspijeva zadržati niz dobrih sastojaka i funkcija blagotvornih za zdravlje
Sušeno voće popularni je međuobrok velikog broja sportaša, pogotovo onih koji sudjeluju u sportovima koji iziskuju velike napore.
Dobar je izvor energije, sadržava značajne količine željeza, kalija, selena te značajne količine minerala i prehrambenih vlakana - što je svakako bolje od velikog broja slatkiša.
Sušeno voće može pomoći osobama koje pate od konstipacije, sadržaj vlakana čini ga blagim laksativom, kao i osobama koje imaju anemiju, zbog značajnog sadržaja željeza. Također, zbog sadržaja kalcija, svrstava se u namirnice koje se preporučuju u svrhu prevencije osteoporoze.
Nutritivna vrijednost nekoliko vrsta sušenog voća
Vrsta voća (75 g)/ Nutrijent |
Breskve |
Datulje |
Smokve |
Šljive |
Proteini | 3 mg | 1 g | 3 g | 2 g |
Masti | 0 | 0 | 1 g | 0 |
Ugljikohidrati | 36 g | 49 g | 41 g | 36 g |
Vitamin B3 | 2 mg | 2 mg | / | 2 mg |
Vitamin B5 | 620 µg | 600 µg | 290 µg | 340 µg |
Vitamin B6 | 125 µg | 100 µg | 90 µg | 112 µg |
Kalcij | 32 µg | 62 µg | 145 µg | 30 µg |
Magnezij | 37 mg | 37 mg | 53 mg | 20 mg |
Željezo | 3 mg | 300 µg | 2 g | 2 g |
Cink | 300 µg | 88 µg | / | / |