Vitaminoteka

Datum objave: 01. 10. 2020.

Međunarodna organizacija za kavu proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom kave.

Smatra se da je pradomovina kave Etiopija, a kultivacija kave započela je u Arabiji te se raširila na Aziju i Latinsku Ameriku. Najveći kavopije su Amerikanci i Europljani, koji su od početnog napitka danas razvili cijeli niz svježih i instant napitaka poput espressa, capuccina, macchiata, instant kave, bezkofeinskih inačica, aromatiziranih napitaka, a varijacije su bezgranične.

Ipak, jedno uvijek ostaje isto – nezamjenjiv miris, okus i aroma kave – napitka koji se tijekom povijesti veže uz religiju, svjetovno, uz bogate i siromašne, uz robove i slobodne, uz proletere i intelektualce, uz radnike i zabušante.

Legenda kaže da je svećenik Marco d'Aviano, u 17. stoljeću ujedinio kršćane u borbi protiv Turaka. Nakon povlačenja, Turci su ostavili vreće pune kave koja je Europljanima bila suviše gorka te su je zaslađivali s medom i dodavali joj mlijeko. Smatra se da je taj napitak dobio ime capuccino, prema kapucinskom redu kojem je d'Avaino pripadao.

Utjecaj na zdravlje

Kavi se pripisuju brojna pozitivna, ali i negativna svojstva. Također, čini se da je kava zbog svoje popularnosti vrlo interesantna znanstvenicima te tako gotovo svakoga tjedna možemo pročitati pokoje istraživanje o svojstvima kave.
Primjerice, poznato je da kava, čaj i alkohol loše utječu na apsorpciju kalcija putem crijeva. Bolje je piti "capuccino" ili "macchiato" nego čistu kavu jer mlijekom unosimo i kalcij.

Za većinu zdravih ljudi, ispijanje 1 do 2 šalice kave dnevno potpuno je bezopasno, dok prekomjerna konzumacija može uzrokovati povišenje krvnog tlaka, "lupanje srca", nesanicu, anksioznost te drhtanje ruku. 

Posebno je interesantno da unos kave može smanjiti opasnost od nastanka žučnih kamenaca. U istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 80 000 žena, dokazan je značajan utjecaj konzumacije kave na nastanak žučnih kamenaca. Većina učesnica studije pila je 2 do 3 šalice kave dnevno.

Također, kava predstavlja i značajan izvor antioksidansa te joj je dokazana učinkovitost u prevenciji nekih malignih bolesti, poput karcinoma debelog crijeva. Glavna antioksidativna svojstva kave pripisuju se klorogeničnoj kiselini, koja se također nalazi u voću, posebice u jabukama i ananasu.

Konzumacija kave često se povezivala sa rizikom povećanog krvnog tlaka, ali najnovija istraživanja pokazuju da umjereno uživanje kave, čak i kroz razdoblje od 30 godina, ima vrlo mali utjecaj na hipertenziju, ili ga uopće nema.

Još nekoliko crtica o kavi

  • Kava je napitak koji osigurava osvježenje, ima stimulirajući i razbuđujući učinak
  • Kada se konzumira u umjerenim količinama, kava blago potiče metabolizam i probavu
  • Konzumacija jedne do dvije šalice kave dnevno smatra se sigurnom za zdrave osobe
  • Jutarnju kavu ili capuccino popijte uz doručak, a popodnevnu servirajte uz suhe kolačiće ili sušeno voće i orašaste plodove
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari