Mirja Zupčić

Datum objave: 29. 06. 2023.

Pečenje je vrsta pripreme namirnica najčešće na otvorenoj tavi ili u vrućoj pećnici na temperaturi od 230˚C ili čak višoj. Primjenom ove metode termičke obrade hrane dobiva se hrskav vanjski dio namirnica, dok se sredina polako kuha. Time se zadržavaju svi sokovi, ali i same hranjive tvari u namirnici i ujedno se dobiva ukusna tekstura. 

Međutim, ovaj način pripreme hrane ima određene nedostatke. Visoke temperature problematične su za stabilnost ulja te se prilikom pečenja i prženja trebaju koristiti ulja stabilna na visokim temperaturama odnosno ulja koja imaju visoke temperaturne točke gorenja. U našim se krajevima u te svrhe najčešće koristi rafinirano suncokretovo ulje koje ima prilično visoku točku gorenja od 246˚C.

Karcinogeni spojevi koji nastaju izlaganjem ulja visokim temperaturama

Mnogi vjeruju kako maslinovo ulje nije prikladno za pečenje ribe u pećnici zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina koje su nestabilne na visokim temperaturama. Naime, kada se masti i ulja izlažu visokim temperaturama dolazi do njihovog oštećenja. Kod izlaganja previsokim temperaturama dolazi do stvaranja brojnih štetnih tvari uključujući lipidnih peroksida i aldehida za koje se pokazalo da imaju karcinogeno djelovanje.

Tijekom kuhanja, ulja mogu otpuštati štetne spojeve čije se udisanje dovodi u vezu s razvojem karcinoma pluća. Stoga, kako bi smanjili izlaganje štetnim spojevima važno je kuhati s masnoćama koje su stabilne na visokim temperaturama.

Vrste masnih kiselina u ulju određuju je li ulje pogodno za pečenje

Ulja i masti koja koristimo u prehrani sastoje se od istih vrsta masnih kiselina koje se pojavljuju u različitim omjerima. Maslinovo ulje sadrži 73% jednostruko nezasićenih masnih kiselina, 11% višestruko nezasićenih masnih kiselina i 14% zasićenih masnih kiselina. Dok su višestruko nezasićene masne kiseline termolabilne, jednostruko nezasićene i zasićene masne kiseline su otporne na visokim temperaturama. Maslinovo ulje sadrži 87% masnih kiselina koje su otporne na visokim temperaturama.

Ostatak članka pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo ulje, riba, termička obrada,

Komentari