Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Sjeme slanutka je od davnina često korištena mahunarka. Izgledom sliči plodu graška osim što je slanutak malo veći i nema baš pravilan kuglast oblik. Sjeme slanutka nalazi se u kratkoj, dlakavoj komuški, koja najčešće sadrži jednu do dvije sjemenke. Boja sjemenki može biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna. Slanutak se najčešće uzgaja u tropskom, subtropskom i umjerenom pojasu pa tako uspijeva u Indiji, Srednjem Istoku, Mediteranu, sjevernoj Americi, Meksiku, Argentini, Čileu, U.S. i Australiji.

 

Postoje dva tipa sjemenki slanutka, Kabuli i Desi.

Kabuli tip- sjemenke su svijetle boje i uspijevaju u umjerenom pojasu.

Desi tip- sjemenke su tamnije boje i uspijevaju u subtropskom pojasu.

Za ljudsku prehranu koristi se svježe lišće, sjemenke i klice. Lišće se priprema kao i špinat a bogato je vitaminima i mineralima. Sjemenke se mogu kuhati, pržiti, ili se melju u brašno a mogu se koristiti i kao zamjena za kavu. Klice su bogate proteinima i koriste se za salate.

Zdravstvene blagodati

Zbog relativno visokog sadržaja prehrambenih vlakana, slanutak može pomoći u zaštiti od pojave karcinoma debelog crijeva i konstipacije. Novije studije pokazuju da je slanutak, zbog najvećeg sadržaja saponina, najbolja mahunarka za sniženje kolesterola. Redovito konzumiranje snižava kolesterol za 7% pa se tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Koristi se kod glavobolja, upale grla i prehlada.

Mljevene sjemenke se koriste kao maske za lice i za liječenje prhuti. Također se vjeruje da slanutak ima i afrodizijska svojstva.

Lišće slanutka primjenjuje se u liječenju bronhitisa i kod uganuća zglobova.

U najnovije vrijeme ispituje se mogućnost da slanutak zamjeni široko primjenjivanu soju, čiji su proteini prisutni u 60% procesirane hrane te u velikom broju farmaceutskih preparata. Razlog tome je sve veći posart alergija na proteine soje te velika upotreba GM soje.

Dipl.ing. Mirna Milić, nutricionist

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mahunarke,

Komentari