Darija Vranešić Bender

Datum objave: 23. 06. 2022.

Škampi su, nakon tune, vjerojatno najpopularnija morska namirnica. No, dok se o mnogostrukim pozitivnim učincima konzumacije tune i općenito ribe na zdravlje, zna puno, blagotvorna svojstva škampi su pomalo nepoznanica. Stoga, pažnju valja skrenuti i na ostale stanovnike morskih dubina, koji se itekako mogu pohvaliti svojim nutritivnim sastavom.

Škampi su ukusna, nutritivna i ljekovita niskokalorična hrana, njihov bogat sadržaj proteina čini ih izvrsnom alternativom mesu, a prednost je i to što imaju mali udio masti.

Obzirom da su svi morski plodovi, pa tako i škampi, siromašni kalorijama, oni predstavljaju idealan odabir za one koji pokušavaju izgubiti suvišne kilograme ili za održavanje željene tjelesne mase.

Primjerice, oko 200 g mesa škampa sadržava 36 g proteina i samo 168 kalorija, dok ista količina govedine osigurava 48 g proteina, ali i 360 kalorija. Zahvaljujući niskom sadržaju masti i relativno visokom udjelu proteina, morski će plodovi utažiti glad i osigurati dovoljno hranjivih tvari nužnih za optimalno funkcioniranje organizma, bez suvišnih kalorija.

Nadalje, odličan su izvor omega-3 masnih kiselina važnih za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i spriječavanje upalnih procesa. Bogati su vitaminom B12 i mineralima, primjerice, bakrom, selenom i cinkom, koji predstavljaju snažnu antioksidativnu zaštitu od slobodnih radikala. Škampe mnogi smatraju namirnicom koja obiluje kolesterolom, budući da porcija od 113 g sadrži 221 mg kolesterola. Unatoč tome, ne predstavljaju opasnost za zdravlje, obzirom da sadrže nizak udio zasićenih masnih kiselina, a bogati su nezasićenim mastima. Naime, smatra se da veći rizik za povećanje koncentracije kolesterola u krvi, čime se kompromitira zdravlje krvožilnog sustava, predstavljaju zasićene masnoće, nego kolesterol unesen hranom.

Škampi su bogati i mnogim drugim nutrijentima koji su korisni za naše zdravlje. Ti nutrijenti su željezo koje daje energiju, vitamin D i fosfor, te triptofan važan za dobar san. Naša je preporuka da ih što češće uključite u prehranu jer se u onim zemljama gdje se jedu svježi morski plodovi živi zdravije i duže.

Gastronomski, nježno meso škampa podnosi kombinaciju sa svim vrstama namirnica i većinu začina, a kada je riječ o vinima, odlično „dišu“ s malvazijom ili sličnim laganijim bijelim vinima. Od njih je moguće učiniti ukusne namaze, odlično pristaju kao hladna predjela i salate, a pripremljeni na buzaru ili na žaru postaju pravi jadranski specijalitet. Ne smijemo zaboraviti i nezaobilazne tjestenine i rižote koji u kombinaciji sa škampima postaju lakoprobavljiva, ukusna i nutritivno vrijedna jela.

Kvarnerski škampi – ponos Jadrana

Jadransko more pruža idealne klimatske uvjete za  razvoj jedne od globalno najcjenjenijih vrsta škampi – one koja obitava u mulju Kvarnerskog zaljeva.

Škampi Kvarnera imaju tanju opnu, blijedo su crvene boje i borave na manjim dubinama zbog čega se najčešće love vršama koje ne oštećuju osjetljivo tkivo škampa.

Stoga postižu i višu cijenu. Nažalost, na Kvarneru je sve manje škampi budući da su u velikoj mjeri izlovljeni u proteklih dvadesetak godina. No, nije se samo smanjio broj  škampi već i veličina. Nekad je u jedan kilogram u prosjeku išlo pet škampa, a danas dvadesetak. Unatoč tome, brojni su svjetski gurmani i dalje kvarnerski škamp spremni platiti bitno više nego bilo koji drugi jer je aroma i tekstura ove delicije neusporediva s drugim vrstama. Na Kvarneru se nenadmašna aroma škampa može doživjeti i u sirovoj inačici s tek par kapi limunovog soka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a sve to odlično upotpunjuje učkarska skuta

Pošalji prijatelju na email

Komentari