Tena Škunca

Datum objave: 21. 12. 2023.

Hrvatska se može pohvaliti bogatom tradicijom pripreme ribljih jela, a svaka regija poznata je po svojim specijalitetima. Upoznajmo zajedno običaje pripreme ribljih delicija na Badnjak u svakom kutku Lijepe naše.

Središnja Hrvatska

Kontinentalci za Badnjak nisu izbirljivi - vole sve riblje primjerke koji u blagdansko vrijeme doplivaju do ribarnica ili supermarketa. Tako se na blagdanskom stolu najčešće poslužuje bakalar, oslić i ostale poznate vrste bijele morske ribe pripremljene na različite načine, ali i pečeni ili prženi slatkovodni primjerci, najčešće posluženi sa salatom od mahunarki.

Nije rijetkost da se na jelovniku nađe i rižoto od plodova mora ili lignje pripremljene na razne načine – od punjenih i pripremljenih u pećnici do prženih kolutića liganja u pivskom tijestu.

Istra

Na Badnjak se u Istri za večeru obavezno jede bakalar na bijelo poslužen s domaćom tjesteninom, pasuticama. Tu će se naći i fina riblja juha te različiti primjerci pečene morske ribe. Istrijani se za Badnjak vole počastiti i slanim srdelama, a osim poznatih pasutica, uz ribu se najčešće poslužuje i maneštra od slanutka te broskva na padelu, tradicionalno jelo od zelenog lisnatog povrća i krumpira.

Slavonija i Baranja

Badnja večera u Slavoniji i Baranji nezamisliva je bez domaćeg fiš paprikaša, pripremljenog od poznatih primjeraka slatkovodne ribe, poput šarana, soma i štuke. Pravi majstori se slažu da se tajna savršenog fiša krije samo u svježoj ribi i kvalitetnoj mljevenoj paprici. Osim toga, fiš se nikako ne bi smio miješati, već samo protresti kotlić u kojem se kuha jer se na taj način lijepi komadi ribe neće raspasti. Od ostalih delicija koje Slavonci i Baranjci vole pripremati za Badnjak tu su i različite vrste pečene ribe, kao što je smuđ i pastrva te legendarni šaran na rašljama.

Dalmacija

Zahvaljujući našim pomorcima koji su nas upoznali s bakalarom, ova strana riba postala je nezaobilazni glavni sastojak tradicionalnih jela dalmatinske kuhinje na Badnjak.

Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da se prije samog kuhanja sušena riba treba nekoliko dana namakati u vodi.

Nakon kuhanja, preostala priprema jela s bakalarom ovisi o tradiciji i ukusima, pa se tako na blagdanskom stolu u Dalmaciji može naći pečeni bakalar s krumpirom, bakalar na juhu, poznati bakalar „na bijelo“, bakalar „na crveno“ ili pak bakalar s čičerom, odnosno slanutkom.

Bila morska ili slatkovodna, svaka riba jednako je vrijedna. Stoga, za koji god se specijalitet odlučite ovog Badnjaka, sigurno nećete pogriješiti. I ne zaboravite, riblji obrok će biti najukusniji ako ga blagujete u krugu svojih najmilijih. Od srca vam želimo sretne i ukusne blagdane!

Pošalji prijatelju na email

Komentari