Vitaminoteka

Datum objave: 29. 08. 2022.

Dok su tutnjali Južnom Amerikom u 16. stoljeću, španjolski konkvistadori nikad nisu našli El Dorado, bajoslovnu zemlju zlata. Usprkos tome, našli su nešto jednako vrijedno - niz egzotičnih jela koja su doslovno udvostručila sadržaj svjetskih ostava i gotovo preko noći promijenile prehrambene navike cijelog svijeta. Rezultat je bila kuhinja koja je spojila namirnice Novoga i načine kuhanja Staroga svijeta.

Brazil se može pohvaliti raskošnom mješavinom okusa koji potječu iz Afrike, Portugala i od Guarani indijanaca. U Brazilu je u 16. stoljeću, prije nego su pristigli portugalski imigranti, a sljedili su ih talijanski, njemački, sirijski i libanonski, živjelo oko milijun Indijanaca. Prije abolicije, u 16. stoljeću, u Brazil je došlo oko 5 milijuna Afrikanaca. Azijati u Brazil pristižu tek 30-ih godina 20. stoljeća.

Ovakva mješovita struktura stanovništva uzrokovala je kreiranje nacionalne kuhinje obilježene velikim brojem raznolikosti.

"Brazilska kuhinja nije se razvila prihvaćanjem utjecaja doseljenika i odbacivanjem izvorne kuhinje. Dragocjen doprinos svake kuhinje i danas se osjeća u brazilskim jelima. Nacionalna brazilska kuhinja je kolekcija jedinstvenih regionalnih kuhinja", objašnjavaju autori knjige Eating Smart In Brazil.

Kada bi se Brazil dijelio na regije prema specifičnosti kuhinje, moglo bi se izdvojiti pet regija:

1. Sjeverna (Acre, Amazonas, Amap, Par, RondŮnia, Roraima, i Tocantins): ova regija je zbog obilnih kiša i velikih šumom obraslih površina, poznata pod nazivom Amazonia. U ovom području pretežno žive Indijanci i Portugalci doseljenici, a glavne namirnice im predstaljaju riba, gomoljasto povrće, kikiriki, palma i tropsko voće. Kuhinja je uglavnom zadržala indijanski utjecaj. Vrlo popularno jelo je Caruru do Par; jelo od sušenih morskih račića, ikre, rajčice i palminoga ulja.

2. Sjeveroistočna (Alagoas, Bahia, Cear, Maranh"o, ParaĚba, Pernambuco, PiauĚ, Rio Grande do Norte, i Sergipe): u ovoj poprilično suhoj regiji uzgaja se šećerna trska i kakao. Posebno atraktivne plaže meta su velikog broja turista. Na području Bahie kuhinja predstavlja kombinaciju indijanske, afričke i portugalske, dok u priobalnom području, gdje su glavne namirnice riba, školjke i ostali morski plodovi, izostaje utjecaj Afrike. U unutrašnjosti regije, glavne namirnice koje se koriste u kuhinji su sušeno meso, riža, grah, kozletina i kukuruzne namirnice.

3. Središnja-Zapadna (Federal District of Brasilia plus GoĚas, Mato Grosso, i Mato Grosso do Sul): riječna riba, govedina i svinjetina dominiraju menijima ove regije. Česte namirnice su i razne žitarice, riža, kukuruz, soja.

4. Jugoistočna (EspĚrito Santo, Minas Gerais, Rio de Janeiro, i Sao Paulo): industrijsko srce Brazila domaćin je nekoliko kulinarskih stilova. U regiji Minas jela se pripremaju od kukuruza, svinjetine, graha i mekih domaćih sireva. U okolici Ria i Sao Pauloa posebno često se servira kuhana govedina. Pri tom se kao prilog u Riu tradicionalno priprema crni, a u Sao Paolu crveni grah.

U kuhinji Sao Paola osjeća se veliki utjecaj europske, posebno talijanske, i sjevernoafričke kuhinje.

5. Južna (Paran, Rio Grande do Sul, i Santa Catarina): u regiji kauboja dominiraju jela prpiremljena od na suncu sušenoga i soljenoga mesa i churrasco, obrok od na vatri pečenog svježeg mesa. Doseljenici, uglavnom Njemci, i nešto Talijana, prihvatili su kulturu konzumiranja proizvoda na bazi pšenice, a uveli su kulturu konzumiranja vina, zelenog lisnatog povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Osnovne namirnice u brazilskoj kuhinji:

  • Grah (feijao) - u Brazilu se grah svakodnevno pojavljuje na tanjurima, u svim bojama i svim oblicima. Neki smatraju da se crni grah (feijao preto) preferira kao nacionalno jelo.

  • Kokos - veoma važan sastojak u cijeloj zemlji, koristi se u juhama, koktelima, kod pripreme piletine, ribe i raznih slatkiša. Može se naći u različitim oblicima: neoguljeni zeleni kokos (cŮco verde); oguljeni žuti i smeđi kokos (cŮco amarelo); mekana, nalik na maslac smjesa dobivena iz zelenog kokosa (cŮco de agua); ili naribani kokos (cŮco ralado).

  • Ulje tropske palme DendÍ (azeite de dendÍ) - ulje dobiveno ekstrakcijom iz Afričke palme koja raste u Sjevernom Brazilu. Jedan od osnovnih sastojaka kuhinje, hrani daje izuzetan okus i svijetlo narančastu boju. Nema ekvivalentne zamjene, no može se nabaviti u trgovinama koje su specijalizirane za brazilske proizvode. 

  • Sušena, soljena riba (bacalhau) - u brazilsku kuhinju donesena iz portugalske, vrlo dobro prihvaćena, često se upotrebljava u mnogim predjelima, jelima i desertima.

  • Sušeni morski račići (camarao seco) - u različitim veličinama, sušeni morski račići su sastavni dio mnogih obroka sjevernog dijela zemlje.

  • Riža na brazilski način (arroz brasileiro or arroz simples) - riža dugog zrna lagano pirjana na češnjaku i maslinama prije dodatka prokuhane vode. Neki brazilski kuhari nerijetko riži dodaju rajčicu i crveni luk. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari