Lora Štrbac

Datum objave: 13. 07. 2023.

Rabarbara je iznimno zanimljivo povrće poznato po crvenim stabljikama i kiselkastom okusu koji je istovremeno i blago slatkast. U Europi i Sjevernoj Americi, rabarbara se često kuha i poslužuje uz dodatak šećera, dok se u Aziji njen korijen koristi u medicinske svrhe. Stabljike rabarbare variraju u boji od živopisne crvene do nježne ružičaste pa sve do svijetlozelene, a tekstura im je slična onoj celera.

Ova neobična biljka zahtijeva hladnu zimu kako bi se uspješno razvijala, stoga najčešće obitava u planinskim i umjerenim područjima, posebno u sjeveroistočnoj Aziji. Također je popularna u vrtovima Sjeverne Amerike i sjeverne Europe te se uzgaja kao česta biljka.

Rabarbara se javlja u različitim vrstama i sortama, a u zapadnom svijetu najčešće se susreće kulinarska ili vrtlaraska rabarbara (Rheum x hybridum).

Rabarbara je jedinstveno povrće koje je poznato po svojim crvenim stabljikama i kiselkastom okusu, a često se može zamijeniti za voće. Zanimljivo je da je rabarbara službeno klasificirana kao voće prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA).

Zbog svog kiselog okusa, rabarbara se rijetko konzumira sirova. Umjesto toga, obično se kuha, bilo zaslađena šećerom ili kao sastojak u raznim jelima.

Zanimljivo je da je tek u 18. stoljeću, kada je šećer postao dostupan i jeftin, rabarbara postala popularna namirnica. Prije toga, rabarbara je uglavnom korištena u medicinske svrhe, a suhi korijen rabarbare se tisućama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Konzumiraju se samo stabljike rabarbare, najčešće u slatkim juhama, džemovima, umacima, pitama, tartovima, kolačima, kompotima, koktelima i čak se koristi za proizvodnju rabarbarinog vina. Slatke pite od rabarbare su tradicionalni desert u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjevernoj Americi, zbog čega rabarbaru ponekad nazivaju "biljkom za pite".

Rabarbara je vjerojatno najkiselija povrtnica koju možete pronaći. Njena kiselost proizlazi iz visokih razina jabučne i oksalne kiseline. Jabučna kiselina je jedna od najzastupljenijih kiselina u biljkama i doprinosi kiselom okusu mnogih voća i povrća. Osim toga, zanimljivo je da uzgoj rabarbare u mraku čini je manje kiselom i nježnijom. Ova sorta rabarbare uzgaja se u proljeće ili kasnu zimu, a poznata je kao prisiljena rabarbara.

Nutritivna vrijednost namirnice

Rabarbara nije posebno bogata esencijalnim hranjivim tvarima i ima nisku energetsku vrijednost. Međutim, obiluje vitaminom K1, osiguravajući oko 26-37% dnevnog unosa ovog vitamina u porciji od 100 grama, ovisno o načinu pripreme (kuhano ili sirovo). Kao i ostalo voće i povrće, rabarbara je bogata vlaknima i pruža slične količine kao naranče, jabuke ili celer.

Kada se kuha, porcija rabarbare od 100 grama s dodanim šećerom sadrži sljedeće:

  • Energetska vrijednost: 116 kcal
  • Ugljikohidrati: 31,2 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Protein: 0,4 grama
  • Vitamin K1: 26% dnevnog unosa
  • Kalcij: 15% dnevnog unosa
  • Vitamin C: 6% dnevnog unosa
  • Kalij: 3% dnevnog unosa
  • Folna kiselina: 1% dnevnog unosa

Važno je napomenuti da iako rabarbara sadrži pristojne količine kalcija, većina se nalazi u obliku kalcijevog oksalata, koji je antinutrijent i tijelo ga ne može učinkovito apsorbirati. Također, rabarbara je umjereno bogata vitaminom C, pružajući 6% dnevnog unosa u porciji od 100 grama.

Utjecaj na zdravlje

  • Razina kolesterola

Stabljike rabarbare su bogate vlaknima koja mogu utjecati na razinu kolesterola. U jednoj kontroliranoj studiji, muškarci s visokim razinama kolesterola su tijekom mjesec dana svakodnevno konzumirali 27 grama vlakana iz rabarbare. Rezultati su pokazali da je njihova ukupna razina kolesterola smanjena za 8%, a razina LDL (lošeg) kolesterola za 9%. Važno je napomenuti da ovaj povoljni učinak nije specifičan samo za vlakna iz rabarbare, već mnogi drugi izvori vlakana također mogu imati sličan učinak.

  • Izvor antioksidansa

Rabarbara je također bogata antioksidansima. Jedna studija je pokazala da ukupan sadržaj polifenola u rabarbari može biti čak veći od kelja. Antocijani su jedna od skupina antioksidansa prisutnih u rabarbari, a odgovorni su za njezinu crvenu boju te se vjeruje da pružaju zdravstvene koristi.

Rabarbara sadrži proantocijanidine, koji su poznati i kao kondenzirani tanini. Ovi antioksidansi mogu biti odgovorni za neke od zdravstvenih koristi koje se pripisuju voću, crnom vinu i kakau.

Rababara u kuhinji

Rabarbara se može konzumirati na različite načine, a nije nužno da bude pretrpana šećerom kao što je obično slučaj u pripremi različitih deserata. Ovo povrće može se koristiti u receptima s malo ili čak bez dodanog šećera. Nekoliko kreativnih ideja uključuje salatu od rabarbare i zdravi hrskavi kolač od rabarbare. Također je možete dodati ujutro u kašu od zobenih pahuljica.

  • Salata od rabarbare: Isprobajte osvježavajuću salatu od rabarbare kombinirajući je s drugim povrćem i dodacima po izboru. Možete je narezati na tanke trake ili komadiće i začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima po ukusu.
  • Zdravi hrskavi kolač od rabarbare: Umjesto tradicionalnih slatkih deserata, isprobajte pripremu zdravog hrskavog kolača od rabarbare. Možete napraviti podlogu od zobenih pahuljica, orašastih plodova i meda, a rabarbaru narezati na komadiće i staviti kao punjenje. Pecite dok ne dobije hrskavu teksturu.
  • Dodatak u zobenu kašu: Ako volite doručkovati zobenu kašu, dodajte nekoliko kriški rabarbare za dodatnu aromu i svježinu. Možete je kuhati zajedno s kašom ili je narezati na tanke kriške i dodati kao svježi dodatak na vrhu.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, rabarbara,

Komentari