Marelice su se 2000. godine pr. Krista uzgajale u Kini, Arapi su ih donijeli u Europu, a Rimljani na Mediteran. Sladak okus marelica potječe od visokog udjela saharoze, a žučkasto - narančasta boja kožice i mesa rezultat je antioksidativnog pigmenta beta-karotena.
Ovo mirisno ljetno voće poznato je po svojem neponovljivom okusu, no jeste li znali da je marelica bliža rođakinja vrtne ruže? Također, postoje narodna vjerovanja kako snovi o marelicama donose sreću?
Plod marelice (Prunus armenica L.) žuto narančasto je voće baršunaste kožice i slatkastog mesa koje sadrži malu količinu vode. Međutim, osim odličnog okusa i arome, marelice predstavljaju pravu riznicu raznih nutrijenata s povoljnim djelovanjem na naš organizam.
Nutritivna vrijednost i utjecaj na zdravlje
Siromašne kalorijama
Zanimljivo je kako jedna marelica prosječne veličine sadrži tek nešto manje od 17 kilokalorija, a može se pohvaliti značajnim udjelom vlakana koja su poznata po svojem pozitivnom djelovanju na organizam.
Svakako valja spomenuti kako imaju važnu ulogu u održavanju normalne probave, posebice su korisna kod konstipacije, a mogu pomoći i u održavanju normalne razine kolesterola u krvi.
Obiluju beta – karotenom
Beta – karoten poznati je biljni pigmet s antioksidativnim djelovanjem, a istraživanja pokazuju da prehranom koja obiluje povrćem i voćem bogatim beta – karotenom, poput marelica, možemo smanjiti rizik od određenih vrsta kardiovaskularnih i malignih bolesti.
Nadalje, važno je spomenuti kako naš organizam spomenuti pigment pretvara u vitamin A, moćni antioksidans koji pomaže u održavanju zdravlja imunosnog sustava i vida te smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije oka.
Sadrže značajne količine vitamina C
Održavanje zdravlja imunosnog sustava te pravilna sinteza kolagena nezamislive su bez prisutnosti vitamina C. Osim toga, ovaj nezamjenjivi antioksidans pomaže apsorpciju željeza u organizmu, pokazao se i korisnim u prevenciji kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti, a 100 g marelica sadrži čak 10 mg ovog vitamina.
Marelice u kuhinji
Kao i ostale vrste voća, marelice možete konzumirati na bezbroj načina. Nasjeckane marelice u svježem ili sušenom obliku, izvrstan su dodatak žitaricama s jogurtom ili zobenim kašama za doručak.
Domaći džem ili marmelada od marelica poznati su klasici kojima rijetki mogu odoljeti, a svježe marelice odlično će se uklopiti i u voćni tart, pitu, crumble ili pak kremaste slastice.
No, osim u spomenutim slatkim varijantama, marelice možemo iskoristiti i u slanim jelima, a poprilično se dobro slažu s lisnatim salatama, feta sirom i orašastim plodovima.