Tena Škunca

Datum objave: 06. 07. 2023.

Maline su jestivi plodovi biljke iz obitelji ruža. Iako postoji mnogo vrsta malina, kao što su ljubičaste, žute, pa čak i crne, najpopularnije su ipak one latinskog naziva Rubus idaeus, odnosno crvene maline.

Crvene maline najčešće ćete pronaći u Europi i sjevernoj Aziji, ali odlično uspijevaju i ostalim područjima koja imaju umjerenu klimu. Ove slatkasto – kisele bobice opojnog mirisa dozrijevaju tijekom ljetnih mjeseci i rane jeseni, a budući da su plodovi vrlo nježni, najbolje ih je iskoristiti neposredno nakon berbe.

Nutritivna vrijednost

Maline se mogu pohvaliti brojnim hranjivim tvarima, iako su vrlo siromašne energijom. Odličan su izvor vlakana, a jedno serviranje osigurava čak više od polovice dnevnih potreba za vitaminom C.

Tablica 1. Nutritivna vrijednost 100 g malina

  Količina

Energetska vrijednost

53 kcal

Ugljikohidrati

12 g

Vlakna

7 g

Vitamin C

26,2 mg

Mangan

0,67 mg

Vitamin K

7,8 µg

Vitamin E

0,87 mg

Utjecaj na zdravlje

Antioksidativno djelovanje

Oksidativni stres povezuje se s visokim rizikom od razvoja karcinoma, dijabetesa te srčanih i drugih bolesti. S druge strane, antioksidansi su biljni spojevi koji pomažu našim stanicama u borbi i oporavku od oksidativnog stresa.

Maline se mogu pohvaliti zavidnim sadržajem nekoliko moćnih antioksidanasa, poput vitamina C, kvercetina i elaginske kiseline.

Rezultati jednog preglednog rada koji je obuhvatio nekoliko istraživanja na životinjama pokazali su da malina, odnosno ekstrakti maline imaju protuupalni i antioksidativni učinak koji može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti, dijabetes, pretilost i karcinom.

Kontrola razine šećera u krvi

Maline su siromašne šećerom, a bogate prehrambenim vlaknima, zbog čega predstavljaju vrlo pametan izbor za one koji unosu šećera pristupaju s posebnom pažnjom. Naime, studije su pokazale da maline mogu smanjiti razinu šećera u krvi te poboljšati osjetljivost na inzulin. Rezultati studija na životinjama su tako pokazali da su miševi koji su uzimali liofilizirane maline zajedno s hranom bogatom mastima imali manju razinu glukoze u krvi i manju otpornost na inzulin, u odnosu na kontrolnu skupinu.

Osim toga, maline su bogate i taninima koji blokiraju alfa amilazu, probavni enzim neophodan za razgradnju škroba. Blokirajući alfa amilazu, maline tako mogu smanjiti iskoristivost apsorbiranih ugljikohidrata, a samim time i razinu glukoze u krvi.

Artritis

Maline posjeduju protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju simptoma artritisa. U jednom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry dokazano je da su štakori koji su dobivali ekstrakt malina imali manji rizik od artritisa, u odnosu na štakore u kontrolnoj skupini. Osim toga, u onih štakora koji su razvili artritis, uočeni su manje teški simptomi nego li kod kontrolnih štakora.

Maline u kuhinji

Svježi plodovi maline imaju vrlo kratki rok trajanja, stoga je poželjno, kada god je to moguće, dati prednost lokalno uzgojenim malinama i konzumirati ih u roku od jednog do dva dana od berbe.

Tijekom razdoblja godine kada nam ovi svježi, sezonski plodovi nisu dostupni, nije na odmet posegnuti za smrznutim malinama koje su procesu smrzavanja podvrgnute neposredno nakon berbe.

Iako ih je najslađe pojesti odmah nakon berbe, postoje brojni načini kako iskoristiti maline u kuhinji.

Svježe ili smrznute, maline su izvrsne kao dodatak jutarnjim smoothijima, granoli, jogurtu i zobenoj kaši, a u obliku kiselkastih umaka poslužit će i kao zanimljivi dodatak jelima na bazi mesa ili ribe.

Budući da je riječ o poprilično fotogeničnim bobicama, svojom bojom, ali i okusom, oplemenit će svaku tortu, kremu ili biskvit. Svima omiljene palačinke nezamislive su bez domaćeg džema od malina, a sladoled ili sorbet od malina pružit će pravo osvježenje za najveće ljetne žege.

Literatura:

Burton-Freeman BM, Sandhu AK, Edirisinghe I. Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links. Adv Nutr. 2016 Jan 15;7(1):44-65. doi: 10.3945/an.115.009639. PMID: 26773014; PMCID: PMC4717884.

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167755/nutrients

Jean-Gilles D, Li L, Ma H, Yuan T, Chichester CO 3rd, Seeram NP. Anti-inflammatory effects of polyphenolic-enriched red raspberry extract in an antigen-induced arthritis rat model. J Agric Food Chem. 2012 Jun 13;60(23):5755-62. doi: 10.1021/jf203456w. Epub 2011 Dec 1. PMID: 22111586; PMCID: PMC3306488.

Zhu MJ, Kang Y, Xue Y, Liang X, García MPG, Rodgers D, Kagel DR, Du M. Red raspberries suppress NLRP3 inflammasome and attenuate metabolic abnormalities in diet-induced obese mice. J Nutr Biochem. 2018 Mar;53:96-103. doi: 10.1016/j.jnutbio.2017.10.012. Epub 2017 Nov 2. PMID: 29202274.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: artritis, Hrana & život, maline,

Komentari