Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Preko 50 godina, pčelinji polen se koristio za okrijepu, posljednjih godina, pčelinji polen postaje sve popularniji i može se pronaći u gotovo svim trgovinama zdrave hrane, biljnim drogerijama i ljekarnama.

 

Pčelinjem polenu pripisuju se mnoga terapijska svojstva, a koristi se u različitim oblicima. Dostupan je u obliku praha, granula, tableta i kapsula. Kapsule nerijetko u sebi sadrže i druge pčelinje produkte, primjerice, matičnu mliječ, propolis i med.

Polen koji se dobiva iz više izvora sadrži više i nutrijenata od polena dobivenog iz jednog izvora. Uvijek ga je najbolje početi uzimati u maloj dozi, a potom je postupno povećavati.

Pčelinji polen je bogat mineralima i vitaminima, uključujući kalcij, magnezij, mangan, kalij, cink, vitamin B1, B2 i vitamine A, B6, C, D, E i K. Sadrži i biotin, vitamin važan za održavanje zdrave kože, kose i noktiju te 12 različitih nezasićenih masnih kiselina. Dobar je izvor proteina, esencijalnih ulja, esencijalnih masnih kiselina, flavonoida i karotenoida važnih za sintezu vitamina A u organizmu.

Koristi se za suzbijanje stresa, jačanje imunosnog sustava, poboljšanje tjelesnih i mentalnih izvedbi, a rezultati nekih studija pokazuju da može djelovati na usporavanje procesa starenja.

Polen se koristi za i pojačavanje apetita, u nekim slučajevima za liječenje akni i atletskog stopala. Ponekad se koristi za tretiranje anemije, opće slabosti, ateroskleroze, konstipacije i bolesti jetre.

Važno je napomenuti, da je kod uzimanja polena, bez obzira na bogatstvo nutrijentima i širok spektar primjene, potreban oprez jer kod nekih osoba njegovo uzimanje može izazvati alergijske reakcije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Pčelinji proizvodi, polen,

Komentari