Tena Škunca

Datum objave: 07. 04. 2022.

Rotkvica (Raphanus sativus), proljetno korjenasto povrće bez kojega je nemoguće zamisliti uskršnji doručak, pripada botaničkoj porodici latinskog naziva Brasicaceae, zajedno s kupusom, brokulom, keljem i cvjetačom.

U Ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini rotkvica se smatra vrlo cijenjenom namirnicom koja može pomoći u liječenju raznih tegoba, poput vrućice, dišnih problema i problema sa žuči te upalnih stanja. Tome u prilog ide i stara kineska poslovica koja kaže: „Ako jedete rotkvice i pijete topli čaj, ostavit ćete gladne doktore da prose na koljenima.“

Nutritivna vrijednost namirnice

Zanimljivo je kako 100 g rotkvica, količina koja odgovara otprilike jednoj šalici nasjeckanih rotkvica, osigurava unos od tek 16 kilokalorija. Stoga ovo povrće može biti odlična grickalica za sve one koji pomno paze na svoju liniju.

Rotkvice se mogu pohvaliti i značajnom količinom vitamina C, koja zadovoljava čak 25% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Ne treba zanemariti niti povoljan sadržaj prehrambenih vlakana koja imaju blagotvoran utjecaj na našu probavu.

Nutritivna vrijednost 100 g rotkvica

Energija

16,0 kcal

Ugljikohidrati

3,5 g

Prehrambena vlakna

1,6 g

Proteini

0,7 g

Vitamin C

14,8 mg (25% PU)

Kalij

233 mg (7% PU)

Folati

25,0 µg (6% PU)

 

Utjecaj na zdravlje

  • Antigljivična svojstva

Rotkvice su prirodni saveznici u borbi protiv gljivica, a ovo svojstvo mogu zahvaliti proteinu RsAFP2. Naime, znanstvenici su dokazali da ovaj protein kompliciranog naziva uzrokuje smrt stanica gljivice Candida albicans, koja je uobičajeno prisutna u našem organizmu. Međutim, ako iz određenih razloga dođe do nepoželjnog prerastanja ove gljivice, postoji značajan rizik za razvoj gljivičnih vaginalnih, ali i oralnih infekcija.

  • Antikarcinogeno djelovanje

Oštri ljutkasti okus rotkvica potječe od spojeva iz skupine izotiocijanata, a upravo ovi spojevi kojima obiluju i ostali pripadnici obitelji kupusnjača dokazano pomažu eliminirati štetne spojeve i prevenirati razvoj tumora.

Rotkvice u kuhinji

Hrskave rotkvice nisu rezervirane samo za pripremu maštovitih hladnih i toplih salata.

U nasjeckanom ili naribanom obliku rotkvice odlično pristaju namazima ili umacima na bazi svježeg sira ili grčkog jogurta, te različitim povrtnim kremastim juhama.

Odlučimo li se pak na pirjanje ili pečenje rotkvica, u kombinaciji s drugim sezonskim povrćem, dobit ćemo izvrstan prilog mesu ili ribi.

Osim pikantnog korijena, u pripremi jela mogu poslužiti i mladi listovi rotkvica koji se odlično uklapaju u razne salate, kremaste juhe, a mogu se pripremati na bilo koji drugi način kao i ostalo lisnato povrće.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: biljna prehrana, Hrana, rotkvice,

Komentari