Darija Vranešić Bender

Datum objave: 02. 02. 2023.

Korjenasto povrće upečatljivo ljubičaste boje često se konzumira tijekom hladnijih mjeseci, ali i cijele godine u konzerviranom obliku. Omiljena, dostupna i nadasve zdrava salata od svježe cikle najčešće se povezuje s povoljnim utjecajem na imunitet, a jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za slabokrvnost. Ako vam se nakon konzumacije cikle stolica ili urin oboje ružičasto, ne brinite, radi se o bezopasnoj pojavi. 

Cikla je riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivh vlakana i biljnih kemikalija. 100 g svježe namirnice sadrži tek 36 kcal što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima. Tamno crvenu boju cikla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti. Cikla je posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C

Ipak, novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cikle na zdravlje s crvenim biljnim pigmentima. Pigmenti poput betaina i betanina imaju dokazano protuupalno i antioksidativno djelovanje te se smatra da imaju ulogu u antihipertenzivnom djelovanju cikle. Naime, brojna su istraživanja pokazala da cikla i sok od cikle utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka kada se konzumiraju redovito. 

Cikla je nazaobilazna namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Nekoliko provedenih studija pripisalo je betainu zaštitni učinak na jetru.

Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebice vitamina C, i konzervirana cikla još uvijek je vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata. Naime, plodovi za konzerviranje ubiru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima, brzo se prerađuju i zatvaraju bez pristupa kisika. To onemogućuje rast mikroorganizama i degradaciju korisnih tvari iz cikle. 

Korjenasto povrće upečatljivo ljubičaste boje često se konzumira zimi, ali i tijekom cijele godine u konzerviranom obliku. Omiljena, dostupna i nadasve zdrava salata od cikle najčešće se povezuje s povoljnim utjecajem na imunitet, a jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za slabokrvnost

Nakon konzumacije cikle stolica ili urin mogu se obojiti ružičasto. Kada se uslijed prolaska pigmenta betanina kroz probavni sustav spoj ne razgradi u potpunosti, nije u mogućnosti apsorbirati se u tankom crijevu pa izlazi iz organizma putem stolice u obliku ružičaste boje. Iako su ove pojave najčešće bezopasne, promjena boje urina u pojedinim slučajevima može ukazati na poremećaj apsorpcije željeza. Stoga, ako postoje još neke druge indikacije nije naodmet prekontrolirati željezo u krvi.    

Sok od cikle

Sok od cikle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora, tvrde britanski znanstvenici koji su nedavno proveli mini-istraživanje na nekolicini mladih zdravih ispitanika. 

Sokovi od povrća bogati su nitratima – spojevima dušika, koji smanjuju potrošnju kisika pri naporu. Redovitom konzumacijom 500 mL soka od cikle, razina plazmatskih nitrata se otprilike udvostruči, što utječe na mišićnu izdržljivost. Primijećeno je kako su ispitanici koji su svakodnevno uzimali dodatak soka cikle izdržali trening vremenski za 16% više nego kontrolna skupina te su im treninzi bili manje zamorni, a krvni tlak i puls niži (u mirovanju). 

Ova informacija nije zanimljiva i vrijedna samo sportašima, nego i starijoj populaciji te osobama s kardiovaskularnim, metaboličkim i respiratornim problemima. 

Ranija istraživanja dovela su sok od cikle u vezu sa sniženjem povišenog krvnog tlaka pa su tako britanski znanstvenici otkrili da samo 500 ml soka od cikle dnevno značajno smanjuje visoki krvni tlak. 

I u slučaju antihipertenzivnog učinka cikle hipoteza je da su za blagotvorno djelovanje zaslužni nitrati koje sadrži. Nitrati se pomoću sline pretvaraju u nitrite koji se u kiseloj sredini želuca mogu pretvoriti ili u dušikov oksid ili nastaviti cirkulirati kao nitriti. Što je razina nitrita u organizmu veća to je i značajnije smanjenje krvnog tlaka. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari