Vitaminoteka

Datum objave: 11. 03. 2021.

Poznato je kako je srdela othranila generacije naših predaka uz obalu, no i danas ima ulogu hraniteljice Mediterana.

Široko rasprostranjena u dostatnim količinama, smatra se kako je srdela najčišća riba. Njezin položaj na dnu prehrambenoga lanca govori njoj u prilog – srdela se hrani isključivo planktonom, kratkog je životnog vijeka pa ne stigne akumulirati veće količine žive i onečišćenja iz mora. Isto tako, kupujući i jedući srdele ne potičete zagađenje okoliša i ne uništavate prirodne resurse što zadovoljava ekološki zahtjev održive prehrane. Skromna cijenom, ali bogata ključnim nutrijentima koji često nedostaju u modernoj prehrani, srdela je idealan suputnik svakog vikend ručka. Nakon subotnje kave, prošetajte mirisnim, šarenim tržnicama i potražite društvo srdeli na tanjuru.

Nutritivni i gastronomski aduti srdelica

Srdela je bogata zdravim omega – 3 masnim kiselinama koje štite zdravlje srca i krvnih žila, djeluju protuupalno, a sudjeluju i u intrauterinom razvoju djeteta te prevenciji i terapiji različitih oboljenja. Bez obzira na visoki udio korisnih masnoća, srdela ne sadrži puno kalorija. Obiluje lako probavljivim proteinima te različitim vitaminima i mineralima, a posebno se ističe udjelom kalcija. Jedemo li srdelu s kostima, ona može biti značajan izvor kalcija koji je izuzetno važan za zdravlje kostiju. 

Mnogo je načina pripreme

Najpoznatija srdela je ona pržena – uvaljana u brašno, a zatim pržena u vrućem ulju do zlatne boje. Međutim, srdele možemo pripremati na brojne načine koji ne uključuju prženje. Isprobajte jedan od 5 načina kako kraljicu mora uklopiti u vaš subotnji ručak.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riba, Riba Hrvatske, ručak, srdela,

Komentari