Vitaminoteka

Datum objave: 16. 10. 2023.

Svjetski dan hrane svake godine obilježavamo 16. listopada pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane glasi „Voda je život. Voda je hrana.”

Život na našem planetu nezamisliv je bez vode. Iako pokriva oko 71% površine Zemlje, tek 2,5% vode je prikladno za piće, upotrebu u poljoprivredi i većini industrijskih namjena.

Voda predstavlja pokretačku snagu za ljude, prirodu, gospodarstvo te čini temelj naše prehrane. No, kao i svi prirodni resursi, zalihe vode za piće na Zemlji nisu beskonačne. Ubrzani rast stanovništva, urbanizacija, gospodarski razvoj i klimatske promjene – sve su to čimbenici koji negativno utječu na vodene resurse našeg planeta. Naime, u proteklim desetljećima resursi slatke vode po osobi smanjili su se za 20%. Dostupnost i kvaliteta vode brzo se pogoršavaju zbog lošeg korištenja i upravljanja resursima, prekomjernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promjena. Riskiramo zalihe ovog dragocjenog resursa do točke s koje nema povratka.

Statistika pokazuje kako danas čak 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama s nedostatkom vode, a natjecanje za ovaj neprocjenjivi resurs je sve veće jer nestašica vode postaje sve veći uzrok sukoba. Otprilike 600 milijuna ljudi koji ovise o vodenim prehrambenim sustavima trpe posljedice onečišćenja, narušavanje ravnoteže ekosustava i klimatskih promjena.

Mudro upravljanje vodenim resursima je ključno

Cilj u proizvodnji hrane i drugih proizvoda treba svakako bi trebalo biti smanjenje potrošnje vode, istovremeno osiguravajući ravnomjernu raspodjelu vode i očuvanje naših vodenih prehrambenih sustava. Zadaća vlada svakako bi trebala biti osmišljavanje politika utemeljenih na znanost koje kapitaliziraju podatke, inovacije i međusektorsku koordinaciju za bolje planiranje i upravljanje vodom.

Što mi možemo učiniti?

Prije svega, vodu bismo trebali prestati uzimati zdravo za gotovo te početi promišljati o načinima na koje vodu koristimo u svakodnevnom životu.

Ono što jedemo te način na koji se ta hrana proizvodi utječe na vodu. Razliku već možemo napraviti ako prednost dajemo lokalnoj, sezonskoj i svježoj hrani te smanjimo bacanje hrane i koristimo sigurne načine za njezinu ponovnu upotrebu.

Više o ovogodišnjem Svjetskom danu hrane pročitajte na službenim stranicama FAO-a.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Svjetski dan hrane, voda,

Komentari