Vitaminoteka

Datum objave: 16. 10. 2019.

Svjetski dan hrane  svake godine obilježavamo 16. listopada pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane glasi – Naša djelovanja su naša budućnost. Zdrava prehrana za svijet bez gladi.

Posljednjih desetljeća naša prehrana i prehrambene navike dramatično su se promijenile pod utjecajem globalizacije, urbanizacije i promjena u životnom standardu. Tako smo sezonske, većinom biljne namirnice i jela bogata vlaknima zamijenili visoko procesiranom hranom bogatom škrobom, jednostavnim šećerima, mastima, solju, te mesom i drugim namirnicama životinjskog podrijetla.

Potrošači sve manje vremena posvećuju pripremi hrane u svojem domu, posebice u urbanim sredinama. Istovremeno, raste popularnost supermarketa, restorana brze hrane, kao i dostave hrane.

Kombinacija nepravile prehrane i sjedilačkog načina života dovodi do sve veće stope pretilosti, ne samo u razvijenim zemljama, već i u zemljama s niskim standardom gdje se isprepliću glad i pretilost. Statistički podaci pokazuju kako je u svijetu trenutno pretilo 670 milijuna odraslih, 120 milijuna djevojčica i dječaka dobi 5 do 19 godina te preko 40 milijuna djece mlađe od 5 godina. S druge strane, više od 820 milijuna ljudi diljem svijeta pati od gladi.

Nepravilna prehrana vodeći je rizični čimbenik za razvoj različitih nezaraznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i određene vrste karcinoma. Osim što su zaslužne za jednu petinu ukupne smrtnosti  u svijetu, nezdrave prehrambene navike također negativno utječu i na nacionalni budžet za zdravstvo.

Pretilost i drugi oblici malnutricije pogađaju gotovo jednu na tri osobe u svijetu. Predviđa se da će ova brojka do 2025. godine biti jedan na dvije osobe. Dobra vijest je da postoje prihvatljiva rješenja za smanjenje svih oblika malnutricije, no ona zahtijevaju veću posvećenost i djelovanje na globalnoj razini.

Više o ovogodišnjem Svjetskom danu hrane pročitajte na službenim stranicama FAO-a.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Svjetski dan hrane,

Komentari