Vitaminoteka

Datum objave: 21. 11. 2019.

Diljem svijeta školjke, ali i ostali morski specijaliteti jedu se od davnina. Većina ljudi ih konzumira tek povremeno ili u posebnim prilikama.

Međutim, školjkaši mogu biti dio svakodnevne zdrave prehrane. Toliko je iznimno važnih hranjivih sastojaka koncentrirano u njima, kao što su nemasni visokovrijedni proteini, selen, magnezij, vitamini B12 i B6, niacin i zdrave omega-3 masne kiseline da nije čudo što ih nazivamo morskim blagom. Većina školjaka ima nisku energetsku vrijednost, u njihovu sastavu nalaze se pretežno nezasićene masne kiseline, ali i daleko manje kolesterola nego u mesu kopnenih životinja. Redovita konzumacija školjaka može ojačati naš mozak, srce i imunosni sustav, ali i pomoći u gubitku suvišnih kilograma.

Savršen nutritivni profil

Iako ne obiluju mastima, sadrže značajnu količinu dragocjenih omega-3 masnih kiselina koje nas štite od kroničnih bolesti i karcinoma. Kao i plava riba, školjke sadrže jedinstven oblik omega-3 masnih kiselina koji se nazivaju EPA i DHA, a baš te masne kiseline blagotvorno djeluju na kognitivne funkcije te štite od kroničnih bolesti.

Osim vrijednih masnoća, školjke su jedan od najboljih izvora vitamina B12 koji sudjeluje u održavanju zdravlja kostiju, crvenih krvnih stanica, očiju i mozga. Tako 100 g školjaka osigurava impresivnih 824% preporučenog dnevnog unosa, odnosno 49,4 mcg. Uspoređujući s crvenim mesom koje se smatra glavnim izvorom vitamina B12, školjke su definitivni pobjednici. Tako 100 g crvenog mesa osigurava svega 2,1 mcg, što osigurava 36% dnevnih preporuka.

Uz impresivne brojke vitamina B12, školjke su izvrstan izvor cinka. Svega četiri kamenice zadovoljavaju dnevnu potrebu za tim mineralom, odnosno 10 mg. Cink je važan mineral za naš imunosni sustav, a ima i antioksidativno djelovanje.

Uz cink, školjke su bogat izvor željeza, pa tako 150 g dagnji osigurava dnevnu potrebu za željezom čiji je nedostatak vrlo čest problem pogotovo u ženskoj populaciji. Školjke sadrže i značajnu količinu magnezija, kalija, vitamina A i C, a mogu se smatrati i izvorom joda i selena.

Zanimljivo je istaknuti kako su školjke jedan od rijetkih životinjskih izvora vitamina C. Opće je poznato kako se vitamin C većinom nalazi u svježem voću i povrću, ali i školjke se imaju značajnu količinu ovog u vodi topljivog vitamina. Također, školjke se smatraju i izvorom kolina, koji ima važnu ulogu u održavanju zdravlja jetre, a posebno štiti od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre. Osim jetre, kolin štiti i zdravlje mozga te blegotvorno djeluje na funkciju memorije.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Riba Hrvatske, plodovi mora, školjke,

Komentari