Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

U današnje vrijeme kada svi nekamo žure i ne ostavljaju si dovoljno vremena za potrebne dnevne obroke, nutritivne pločice čine se kao pravo rješenje. Pločice koje su se prije smatrale isključivo hranom za sportaše, danas su su zamjenski obrok za sve one koji trebaju nutritivnu potporu.

Kako odabrati dobru nutritivnu pločicu?

Najbolji načina da se zadovolje potrebe organizma za nutrijentima je pravilno izbalansirana prehrana. Međutim, zbog današnjeg životnog stila većine ljudi, to se čini gotovo nemogućim. Ukoliko baš morate preskočiti obrok, posegnite za nutritivnom pločicom slijedeći sljedeće savjete:

  • Sadržaj proteina mora biti između 14 i 31 gram - Niži sadržaj proteina najčešće je karakteristika energetskih pločica, dok je viši sadržaj karakteristika proteinskih pločica. Bilo bi dobro da izvor proteina u pločicama bude kombinacija najmanje dva različita tipa proteina, primjerice protein sirutke, soje ili kazeinat. Ukoliko imate mogućnost biranja, odlučite se za pločice sa visokokvalitetnim proteinima ili aminokiselinama glutaminom ili argininom, zbog što boljeg oporavka mišića, izvedbe i rasta.
  • Sadržaj ugljikohidrata mora biti između 19 i 29 grama.
  • U sadržaj ugljikohidrata mora biti uključeno barem 3 grama topivih prehrambenih vlakana po pločici. Vlakna su važna jer omogućuju bolju iskoristivost nutrijenata i važna su da pravilan rad probavnog trakta. Ugljikohidrati predstavljaju osnovni izvor energije za mozak i osiguravaju energiju potrebnu za napor.
  • Pločice sadrže određene količine masti - Pločica ne bi smjela sadržavati više od 3 do 6 grama masti, od čega 2-4 grama zasićenih masti. Pločice bez masti nemoguće je proizvesti.
  • Odaberite pločice koje osiguravaju barem 10 - 15% preporučenih dnevnih vrijednosti vitamina i minerala.
  • Većina nas ne unosi dovoljne količine vitamina i minerala tijekom dana, stoga nadopunjavanje prehrane nutritivnim pločicama predstavlja dobar način zadovoljavanja potreba organizma za nutrijentima.
  • Zadovoljite svoju potrebu za okusom.

Vrste pločica

Nutritivne pločice nazivaju se različitim imenima uključujući "zamjenski obroci", "energetske pločice", "proteinske pločice" i "dijetne pločice". Nutritivne pločice najčešće su veće i teže od uobičajenih, primjerice čokoladnih, pločica te često imaju veći sadržaj proteina - općenito sadrže 10 do 30 grama proteina, dok uobičajene pločice sadrže vrlo malo ili uopće ne sadrže proteine.

Tipična nutritivna pločica teži otprilike 60 grama i sadrži oko 25 grama ugljikohidrata (pola škrob, pola šećeri), oko 15 grama proteina i oko 5 grama masti (otprilike 3 grama zasićene masti).

Dio mase potječe od vode. Ovakve tipične pločice osiguravaju 205 kcal, otprilike 49 % potječe od ugljikohidrata, 29 % od proteina i 22 % masti (od toga 13 % od zasićenih masnoća).

Iako podjela nije još strogo napravljena, "energetske pločice" navodno imaju više ugljikohidrata, dok "dijetne pločice" (ponekad ih nazivaju i "pločice za mršavljenje") imaju vrlo malo ugljikohidrata.

"Pločice, zamjenski obroci" obično su najveće i teže do 90 grama - imaju proporcionalno visoke doze proteina, ugljikohidrata i masti, dok su proteinske pločice, kako im samo ime kaže, bogate proteinima.

Pločice česti imaju određen sadržaj vitamina i minerala te nekih sastojaka koji su dozvoljni isključivo u suplementima u prehrani, primjerice efedra, te se stoga moraju deklarirati kao suplementi u prehrani, a ne kao hrana.

Prije konzumacije pločica, potrebno je pažljivo pročitati deklaraciju.

Karakteristike nekih pločica:

Zdravstveni djelatnici ponekad nastoje sugerirati veći postotak kilokalorija koji potječe od proteina (15 - 20 %), a manji postotak koji će potjecati od ugljikohidrata, iako preporuke variraju.

Nutritivne pločice mogu pomoći u osiguravanju nekih od nutrijenata, ali nikako se ne preporučaju kao potpuna zamjena za hranu. Negativna strana pločica je činjenica da su često vrlo bogate zasićenim mastima. S druge strane, veliki broj pločica ima male doze kolesterola i natrija, primjerice tipična nutritivna pločica sadržava oko 10 mg kolesterola i oko 150 mg natrija. Dnevno se preporuča unos (od strane USDA - United States Department of Agriculture) maksimalno 2400 mg natrija i 300 mg kolesterola, a preporuke su bazirane na dnevnom unosu 2000 kilokalorija.

Pločice - zamjenski obroci : Ove pločice imaju na omotnici etiketu na kojoj je označen sastav koji uključuje vitamine i minerale. Ove pločice trebale bi poštivati određene kriterije o sastavu proteina, ugljikohidrata, masti soli i kilokalorija. Samo pločice koje se konzumiraju kao zamjena obrocima mogu sadržavati vitamine i minerale. Najčešće sadrže i upute za konzumaciju, primjerice, najčešće se preporuča konzumacija jedne pločice ujutro i jedna navečer, uz napomenu da pločica mora imati preko 250 kcal. Nedostatak ovome obliku pločice ja najčešće preveliki sadržaj ugljikohidrata što može uzrokovati stimulaciju inzulina koja će inhibirati mobilizaciju masti sa ciljem dobivanja energije.

Snack bar - može biti bilo koji oblik pločice i ne zahtijeva navođenje sastava pločice. Sve dok sastojci imaju GRAS (Gennerally regarded as safe-općenito prepoznati kao sigurni) status ove pločice mogu imati različite količine proteina, ugljikohidrata i masti. Ovdje su uključene čokoladne pločice proizvedene u industriji slatkiša, a koje mnogi zovu sportske pločice, a mogu biti bogate ili proteinma ili ugljikohidratima.

Voćne pločice - su najčešće sušeno voće uoblikovano u oblik pločice. Sastav nutrijenata varira ovisno o procesu prerade kojemu je voće bilo izloženo, odabiru svježeg materijala kao i dodatku konzervansa.

Koliko nutrijenata osiguravaju nutritivne pločice?

Odraslim osobama čije su dnevne aktivnosti slabe ili umjerene preporuča se dnevni unos od 2000 do 3000 kilokalorija iz prehrane koja sadržava različite vrste namirnica, a kod koje će oko 60 % ukupnih kilokalorija potjecati od ugljikohidrata, najmanje 10 % od proteina i oko 30 % od masnoća - s tim da manje 10 % kilokalorija potječe od zasićenih masti.

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nutritivne pločice,

Komentari