Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Razmišljanje o njemačkoj kuhinji kao pivu i kobasicama neoprostivo je pojednostavlnjivanje jedne profinjene kulturne tradicije. Njemački specijaliteti odličnog su okusa – velikim dijelom zbog kvalitete sastojaka. Ipak, moramo priznati da je prehrana energetski bogatija u usporedbi s prehranom mediteranskih zemalja. Prehrana u Njemačkoj prilagođena je hladnom vremenu i teškom fizičkom radu.

U ponudi restorana klasičnog tipa dominira hrana bogata proteinima te maslac, vrhnje, jaja i sir. Moderni urbani restorani sve više usvajaju trend «lakše hrane» i izbjegavaju izrazito masna i zasitna jela, a okreću se svježim namirnicama.

Za Njemačku je karakterističan širok odabir piva – možemo birati između čak 5 000 različitih vrsta. Svatko tko je posjetio Njemačku, makar na kratko, mogao je primjetiti bogatu ponudu najrazličitijih kruhova. Postoji čak 300 vrsta kruha od kojih značajan udio čine tamni i integralni kruhovi. Mineralna voda je omiljeno piće u Njemačkoj, a crpi se iz 550 izvora.

Nijemci cijene uravnoteženu i dobro pripremljenu hranu koja je brižno servirana. Poslužuju se stotine različitih jela i pića, a mnoga od njih tipična su za pojedine njemačke regije. Stoga, imamo barem stotinu razloga da se upoznamo sa specifičnim njemačkim jelima prije nego ih kušamo.

Svinjska pečenka s hruskavim popečcima također je stereotipna asocijacija na Bavarsku. Želimo li posvetiti više pažnje detaljima, uočit ćemo uglavnom razlike u prilozima jelu. U Allgäu u Švapskoj Bavarskoj, s pečenjem se serviraju knedli «Spätzle», u gornjoj Bavarskoj knedle od kruha, a u Frankoniji krumpirovi njoki s malim komadićima kruha. Pojedini gradovi također imaju svoje specijalitete: München ima svoju bijelu kobasicu, a Nürnberg i Regensburg kobasice na grillu.

Piće se odabire u skladu s jelom i u ovisnosti o regiji u kojoj se konzumira. Za Bavarsku je uvijek prikladno pivo, bilo da se radi o govedini pripremljenoj na razne načine ili o riječnoj ribi iz Dunava. U sjevernoj Bavarskoj popularan je gorkasti Pils, dok je u južnom dijelu omiljeniji lager – pivo s blažom aromom i karakterističnim okusom po ječmu. «Weiss beer» ili pšenično pivo popularno je diljem države, a u pivnicama se nerijetko naručuje kao «Maß», što znači litra, a naručuje se uz male zalogaje – snackove.

Najpopularnije je vino «Müller-Thurgau», a slijede ga silvanac i rizling. Između nekolicine dobrih crnih vina, može se izdvojiti «Spätburgunder» (kasni burgundac) kao broj jedan.

Mlađa generacija kuhara vraća se staroj bavarskoj kuhinji.

S puno mašte i entuzijazma, oni se trude modificirati stare recepte kako bi udovoljili današnjim očekivanjima.

Na njemačkom meniju:

Westfalska šunka s kruhom i maslacem i brandy s okusom borovice
Wurst, kobasice: Brunswick Mettwurst (dimljena svinjetina), Weisswurst (teletina i začinsko bilje), Leberwurst (jetrena kobasica)
Tafelspitz = pirjana govedina s hrenom
Rosti = palačinke od krumpirovog tijesta pečene s lukom i maslacem
Himmel und Erde = Nebo i Zemlja: pire od jabuka i krumpira s krvavicama
Schwarzwalder = popularna Schwarzwald torta – čokoladna torta s višnjama, finim biskvitom, tučenim vrhnjem i ribanom čokoladom
Konigsberger Klopse = mesne okruglice u umaku od kapara
Hackbraten = mesna štruca
Sauerbraten = goveđa pečenka pirjana u vinu ili octu
Hassenpfeffer = gulaš od zečetine
Schlachtplatte = miješane kobasice, kiseli kupus i krumpir

Prosit!

Živjeli! Bez obzira koji jezik govorili, podignite čašu piva ili vina u znak zdravice. Njemačko pivo je piće koje se uvelike preporučuje, a dostupne su stotine vrsta. Tamno, svijetlo, zrelo, mlado, aromatizirano – ponuda je bezgranična. Značajan segment putovanja po Njemačkoj je mogućnost isprobavanja široke lepeze piva. Posegnite za gustim pivom koje ima nadasve čvrstu pjenu.

Njemačka vina obično su slađa i pikantnija od ostalih europskih vina. Hladna klima pogoduje bijelom grožđu, ali ne pogoduje crnim vrstama, koje se uzgajaju u vrlo malim količinama. Rizling, kralj njemačkih vina, je sladak, voćnog okusa i pikantan. Međutim, ukoliko ste ljubitelj Chardonay-a, držite se provjerenoga – piva.

Oktoberfest
Prema legendi, princ Ludwig, koji je kasnije postao kralj Ludwig I, oženio se princezom Terezom 12. listopada 1810. Na proslavu kraljevskog vjenčanja bili su pozvani i građani Münchena, a proslava je održana na poljanama ispred gradskih vrata. Zabava se pretvorila u šesnaestodnevno slavlje, a poljana na kojoj se održavala dobila je ime u čast mladenki - Theresienwiese («Terezina polja»). Za kraj čitave ceremonije upriličene su trke konja za kraljevsku obitelj što je predstavljalo festival za cijelu Bavarsku. Utrke konja održane su i slijedeće godine, a pridruženi su im i štandovi s pivom, koje su u godinama koje su uslijedile zamijenili šatori u kojima su ljubitelji piva mogli uživati do mile volje. Tako je nastao tradicionalni Oktoberfest koji se održava i danas, a predstavlja najveći festival piva na svijetu kojeg pohode brojni ljubitelji piva. Oktoberfest traje 16 dana, prosječno ga posjeti više od 7 milijuna ljudi, a popije se oko 7 milijuna litara piva.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: putopis,

Komentari