Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Naranče su voće koje se svrstavaju u skupinu citrusa. Kao i ostali citrusi, sadrže velike količine vitamina C, te čitav spektar različitih fitonutrijenata.

Da su citrusi zdravi poznato je od davnina. Blagotvorno djelovanje ovog voća vezalo se, s pravom, uz činjenicu da je bogato vitaminom C. Ipak, ostale komponente sadržane u citrusima (folna kiselina, pektin, kalij, brojne aktivne fitokemikalije) itekako uobličuju zdravu strukturu plodova.

Više od 60 flavonoida u citrusima posjeduje široki spektar svojstava, uključujući protuupalnu i antikarcinogenu aktivnost, inhibiciju grušanja krvi i snažnu antioksidativnu aktivnost.

Flavonoidi tangeretin, nobiletin te limonin i nomilin (glavni predstavnici limonoida) pokazuju svojstva prevencije i inhibicije rasta stanica karcinoma. Citrusi su također, kao i crveno te zeleno voće i povrće, bogati karotenoidima, snažnim fitokemikalijama koje djeluju kao antioksidansi i imaju antikarcinogena svojstva.

Naranče su karakteristične po tome što, za razliku od ostalih citrusa, predstavljaju dobar izvor folne kiseline, vitamina iz skupine B vitamina.

Značajan su izvor kalija, likopena te beta-karotena. Mogu pomoći u prevenciji karcinoma kolona i želuca, visoki unos može smanjii rizik od katarakte, te pomoći organizmu da bolje apsorbira željezo te na taj način preveniraju anemiju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari