Vitaminoteka

Datum objave: 17. 09. 2004.

Mlijeku se već stoljećima pripisuju brojna preventivna i terapijska djelovanja i ono je već u svojem izvornom obliku funkcionalna hrana.

Svjetski trendovi obogaćivanja hrane, a posebice mlijeka, prihvaćeni su i u našim krajevima, te se danas nerijetko susrećemo s mlijekom obogaćenim kalcijem i vitaminima. Dostupna su nam mlijeka s višim ili nižim udjelom mliječne masti. Valja napomenuti da se konzumiranjem mlijeka s nižim udjelom masti ne gube vrijedni sastojci koje mlijeko sadrži.

Mlijeko je najvažniji izvor kalcija, a odrasla osoba može podmiriti svoje potrebe za kalcijem s tri velike čaše mlijeka. Studija provedena na Kansas State University u Sjedinjenim Američkim Državama, objavljena u časopisu “Journal of the American Dietetic Association”, proglasila je mlijeko najekonomičnijim izvorom kalcija jer osigurava najveću količinu kalcija po jedinici potrošenog novca, a u usporedbi s drugim namirnicama koje se učestalo konzumiraju.

U sastav mlijeka ulaze proteini, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi. Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka.

Najzastupljeniji minerali u mlijeku su kalcij i fosfor, minerali potrebni u velikim količinama dojenčadi i djeci tijekom rasta za formiranje kosti i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi za postizanje vršne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Iz svijeta znanosti...

  • Redovni unos mlijeka smanjuje rizik od osteoporoze, povišenog krvnog tlaka i raka debelog crijeva.
  • Mlijeko neutralizira kiselinu u usnoj šupljini i tako štiti od karijesa.
  • Nedavno provedena epidemiološka studija pokazala je da redovitim pijenjem mlijeka
    smanjujemo rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.
  • Visok unos mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetesa.

     

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari