Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Mlijeko i mliječni proizvodi prepoznati su kao namirnice važne za održanje zdravlja od 4000. godine prije Krista. Danas, industrija mlijeka i mliječnih proizvoda razvija i upoznaje potrošače s novom generacijom proizvoda koji su po svojim funkcionalnim učincima zdraviji i imaju višu nutritivnu vrijednost nego konvencionalana hrana.

Na piramidi pravilne prehrane mlijeko i mliječni proizvodi nalaze se na istoj razini kao meso, riba i jaja, a preporuka je da se konzumira 2-3 mliječna obroka dnevno.

Ako se pitate zašto se toliko priča o mlijeku, evo samo nekoliko brojeva koji govore sami za sebe:

U ukupnoj prehrani čovjeka mliječni proizvodi osiguravaju:

  • 73% kalcija
  • 33% fosfora
  • 31% vitamina B2
  • 19% proteina
  • 16% magnezija
  • 21% vitamina B12
  • 17% vitamina A
  • 10% vitamina B6
  • značajne količine vitamina D

 

Imamo li na umu da mliječni proizvodi osiguravaju tek 10% ukupnog energetskog unosa, možemo zaključiti da je sastav nutrijenata impresivan! Tijekom vrućih ljetnih mjeseci korisno je posegnuti za hranjivim mliječnim napitcima koji će nas opskrbiti važnim mineralima, proteinima i vitaminima, a ako se radi o fermentiranim proizvodima, unosimo i vrijedne bioaktivne sastojke - probiotike koji će očuvati zdravu crijevnu mikrofloru.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari