Mlijeko i mliječni proizvodi prepoznati su kao namirnice važne za održanje zdravlja od 4000. godine prije Krista. Danas, industrija mlijeka i mliječnih proizvoda razvija i upoznaje potrošače s novom generacijom proizvoda koji su po svojim funkcionalnim učincima zdraviji i imaju višu nutritivnu vrijednost nego konvencionalana hrana.
Na piramidi pravilne prehrane mlijeko i mliječni proizvodi nalaze se na istoj razini kao meso, riba i jaja, a preporuka je da se konzumira 2-3 mliječna obroka dnevno.
Ako se pitate zašto se toliko priča o mlijeku, evo samo nekoliko brojeva koji govore sami za sebe:
U ukupnoj prehrani čovjeka mliječni proizvodi osiguravaju:
- 73% kalcija
- 33% fosfora
- 31% vitamina B2
- 19% proteina
- 16% magnezija
- 21% vitamina B12
- 17% vitamina A
- 10% vitamina B6
- značajne količine vitamina D
Imamo li na umu da mliječni proizvodi osiguravaju tek 10% ukupnog energetskog unosa, možemo zaključiti da je sastav nutrijenata impresivan! Tijekom vrućih ljetnih mjeseci korisno je posegnuti za hranjivim mliječnim napitcima koji će nas opskrbiti važnim mineralima, proteinima i vitaminima, a ako se radi o fermentiranim proizvodima, unosimo i vrijedne bioaktivne sastojke - probiotike koji će očuvati zdravu crijevnu mikrofloru.