Vitaminoteka

Datum objave: 20. 03. 2017.

Polinezasićene masne kiseline sadržane u orasima mogu poboljšati kvalitetu sperme, zaključak je nedavnog znanstvenog istraživanja koji podržava prethodne pretpostavke da orasi sadrže nutrijente esencijalne za optimalnu funkcionalnost sjemene tekućine.

Prema riječima znanstvenika uključenih u istraživanje, orasi poboljšavaju kvalitetu sperme upravo na način da smanjuju peroksidna oštećenja u spermalnim stanicama. Budući da je prethodno objavljeno istraživanje na ljudima pokazalo da konzumacija oraha u količini od 75g/dan doprinosi boljoj morfologiji, pokretljivosti i izdržljivosti spermalnih stanica, znanstvenici su odlučili provjeriti djelovanje oraha u slučaju potpune neplodnosti.

U istraživanju koje je provođeno na zdravim i neplodnim miševima, miševi su bili randomizirano hranjeni prehranom koja je uključivala orahe ili kontrolnom prehranom u periodu od 9-11 tjedana. Po završetku istraživanja zdravi miševi su pokazivali značajna poboljšanja u spermalnoj pokretljivosti i morfologiji, dok su neplodni miševi pokazivali poboljšanje samo u spermalnoj morfologiji. Dodatno, važno je istaknuti da su obje grupe postigle značajno smanjenje peroksidnog oštećenja. Usprkos ovim rezultatima, znanstvenici su apostrofirali da je kod neplodnih miševa bilo nemoguće ostvariti poboljšanja po pitanju spermalne pokretljivosti zbog nepovoljne genetičke pozadine.

Znanstvenici sugeriraju da konzumacija oraha ili srodnog dodatka prehrani, bogatog nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, može blagotvorno utjecati na specifične spermalne stanice s djelomičnim gubitkom pokretljivosti.

Naravno, ostavlja se prostor za dodatna klinička istraživanja koja će potvrditi ovu konstataciju.

Izvor: Heliyon

Pošalji prijatelju na email

Komentari