Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Mandarine se danas uzgajaju uglavnom u jugoistočnim Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, sjevernoj Africi i Izraelu.

Mandarina je član znamenite porodice agruma, te sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpeni.

Važni vitamini koje sadrži mandarina su vitamin C i vitamin A. Nije slučajno što ovo voće dozrijeva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze, te je preporučljivo posegnuti za mandarinama u svrhu prevencije ovih nevolja. Naime, vitamin C iz mandarine bolje će se apsorbirati i njegova će učinkovitost biti veća zbog udjela bioflavonoida koji potpomažu djelovanje vitamina C. Vitamin A dobivamo iz mandarina u obliku beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Poznata uloga vitamina A je očuvanje zdravih sluznica i kože – prve linije obrane od virusa i bakterija.

Mandarina je idealna poslastica za sladokusce koja ne ugrožava njihovu liniju.

Nutritivna vrijednost

Mandarina, 1 sirovi plod srednje veličine sadrži:

Energetska vrijednost: 37 kcal
Proteini: 0,53 g
Ugljikohidrati: 9,4 g
Ukupna mast: 0,16 g
Prehrambena vlakna: 1,9 g

*Izvrstan izvor: vitamina A (772,8 I.J.) i vitamina C (25,8 mg)
* Hrana koja je "izvrstan izvor" pojedinog nutrijenta osigurava 20 % ili više preporučene dnevne vrijednosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari