Darija Vranešić Bender

Datum objave: 08. 12. 2022.

Rijetko koja namirnica ima toliko vrijednih tvari i pritom je tako zanemarena u našoj prehrani, kao što su to sjemenke.

Svaka sjemenka u sebi sadrži sve što je potrebno za rast nove biljke pa je cijeli budući život biljke u stvari koncentriran i sadržan u sjemenki. 

Energetska vrijednost sjemenki ne zaostaje za onom orašastih plodova, a znatan broj kalorija duguju visokom udjelu masnoća.

Više od polovice njihova sadržaja naime čine masnoće, no riječ je o visoko vrijednim uljima među kojima je tek mali dio zasićenih. Sjemenke se ističu velikom količinom esencijalnih masnih kiselina, nužnih za pravilno funkcioniranje brojnih organa. Ove kiseline naše tijelo ne može samo sintetizirati zbog čega ih moramo unositi hranom. 

Značajan udio sjemenki čine bjelančevine na koje se odnosi 20 do 25% sadržaja. Nešto su skromnije po pitanju vitamina. Nemaju puno vitamina (osim vitamina E kojim obiluju sjemenke suncokreta), ali su zato gotovo svi prisutni u malim količinama: počevši od vitamina A, preko vitamina E, do vitamina B kompleksa, izuzev vitamina B1. 

Sjemenke se ističu sadržajem brojnih važnih minerala, poput, kalcija, magnezija, željeza, kalija, selena i cinka. A nisu ni zanemariv izvor prehrambenih vlakana.

Na jedan ili 101 način?

Sjemenke sadrže puno ulja pa lako užegnu. Stoga posebnu pažnju posvetite njihovom čuvanju. Kako bi u potpunosti sačuvali njihovu prehrambenu vrijednost držite ih na hladnom i suhom mjestu te u tamnoj posudi, koja ne propušta zrak. 

Sjemenke možete grickati same, ali i dodati u svako jelo. Izvrsno se slažu s juhama, varivima, salatama, ribljim i mesnim jelima. Naravno, možete ih dodati u kruh, pecivo ili kolače koje spravljate. U principu, mogućnosti su neograničene.

Iz knjige Priče o hrani - od mesa do moussea

Pošalji prijatelju na email

Komentari