Darija Vranešić Bender

Datum objave: 01. 01. 2005.

Sjeme lana u upotrebi je već 3 000 godina, još iz doba Babilona. Mnogi znanstvenici tijekom povijesti bili su uvjereni u ljekovitost lanenog sjemena, uključujući i oca medicine Hipokrata.

Dragocjena svojstva lanenog sjemena pripisuju se sadržaju esencijalnih masnih kiselina, linolne i linolenske.

Omega - 3 nezasićene masne kiseline čine 57% masnih kiselina, a omega - 6 čine 17%.

 

Dok nusprodukti razgradnje omega-6 kiselina uzrokuju upalne procese, rast stanica tumora, zgrušavanje krvi, omega-3 kiseline djeluju upravo suprotno. Iako naš organizam treba i omega-3 i omega-6 kiseline za normalno funkcioniranje, sve jasnije postaje da je omjer unosa ovih dviju obitelji nezasićenih masnih kiselina veoma važan.

Još jedan važan sastojak lanenog sjemena su fitokemikalije lignani, za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Unosom lignana moguće je smanjiti rizik pojave raka kolona, sniziti razinu glukoze i kolesterola u krvi. Lignani su prehrambena vlakna koja pospješuju peristaltiku crijeva i skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sustav. Ove fitokemikalije svrstavaju u skupinu fitoestrogena, koji imaju zaštitnu ulogu kod tumora osjetljivih na hormone, primjerice raka dojke.

Popis korisnih djelovanja lanenog sjemena poprilično je dugačak. Laneno sjeme pokazalo se korisno kod ublažavanja kožnih poremećaja poput psorijaze, akni i ekcema. Jedna žlica lanenog sjemena dnevno učinkovito pomaže pri snižavanju povišenog krvnog tlaka. Alfa - linolenska kiselina iz lanenog ulja smanjuje opasnost od pojave bolesti srca, poboljšavajući funkciju i integritet arterija, dok više doze alfa - linolenske kiseline mogu sniziti povišenu razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Laneno sjeme ima ugodan okus, te se može koristiti kao dodatak salatama, koji osigurava vrijedne masti.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sjemenke,

Komentari