Vitaminoteka

Datum objave: 20. 07. 2023.

Krastavci (Cucumis sativus) su gotovo idealna ljetna namirnica. Zbog velikog sadržaja vode, i gotovo neutralnog okusa, pružaju toliko potrebno osvježenje ljeti. Konzumiraju se svježi, uglavnom u ljetnim mjesecima, ili konzervirani u svim godišnjim dobima. 

Vjeruje se da krastavcu potječu iz sjeverne Azije gdje su uzgajaju preko 10 000 godina i otkuda su prenešeni u Indiju i ostatak Azije. 

Krastavci su bili popularna namirnica još u antičkim civilizacijama Egipta, Grčke i Rima, čiji stanovnici su ih, osim u prehrambene svrhe, koristili zbog njihovog, kako su vjerovali, za zdravlje kože blagotvornog djelovanja. 

Kolijevka kiselih krastavaca je Španjolska, koja je prva, još u antička vremena, započela sa procesom konzerviranja krastavaca, a sve zbog hira rimskih careva koji su željeli krastavce isključivo iz mediteranskih zemalja. 

Nutritivna vrijednost namirnice i utjecaj na zdravlje

Krastavci su većim dijelom sastavljeni od vode, zbog čega imaju izrazito nisku energetsku vrijednost. Osim toga, bogati su i na nekoliko važnih minerala te vitamina.

Tablica 1. Nutritivna vrijednost 100 g svježih krastavaca

  Količina
Voda

95,2 g

Energetska vrijednost

15 kcal

Proteini 0,65 g
Masti 0,11 g
Ugljikohidrati 3,63 g
Vitamin K 16,4 mcg
Magnezij 13 mg
Kalij 147 mg
Mangan  0,079 mg

Krastavci sadrže impresivnih 96% vode, što ih čini idealnom namirnicom za postizanje adekvatnog stupnja hidracije.

S druge strane, nedovoljan unos vode pokazao se kao jedan od vodećih uzroka konstipacije. Budući da krastavci sadrže vodu, ali i značajnu količinu prehrambenih vlakana, pomoći će u prevenciji konstipacije, odnosno redovitosti stolice.

Značajan sadržaj kalija, a potom i magnezija te prehrambenih vlakana, krastavac čini posebno vrijednom namirnicom u jelovniku osoba sa povišenim krvnim tlakom. Naime, prema rezultatima studije u kojoj su se ovisno o prehrani pratile promjene krvnog tlaka kod osoba sa hipertenzijom, prehrana koja je uključila namirnice bogate kalijem, magnezijem i prehrambenim vlaknima rezultirala je smanjenjem sistoločkog tlaka za 5,5 jedinica i dijastoličkog tlaka za 3,0 jedinica.

Krastavci u kuhinji

Krastavci trebaju biti tvrdi, okruglih krajeva, svijeto do tamno zelene boje. Suhi i naborani krastavci nisu dobar odabir jer su izgubili veliki dio vode. 

Krastavce treba čuvati u hladnjaku i konzumirani unutar nekoliko dana, najbolje unutar jednoga do dva dana. 

Zbog osvježavajućeg okusa i hrskave teksture, svježi ili ukiseljeni krastavci nezaobilazni su dodatak raznim jelima – od salata do sendviča. Odlični su i kao jednostavni međuobrok, primjerice u kombinaciji s humusom. Aromatizirana voda s kriškama krastavca, limuna i mente predstavlja pravo osvježenje u vrućim ljetnim mjesecima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: krastavci, ljeto, voće,

Komentari